Новини

<< Към всички новини

Представяне екипът на проект URBiNAT - сред нашите партнъори в празника „Надежда за доброто“ в Северен парк

15/06/2022
Card image cap

Сред нашите партнъори във фестивал „Надежда за доброто“ е екипът на проект УРБиНАТ, в който София е водещ град и целящ създаване на зелени здравословни коридори като двигател за развитието на жилищните райони.

Проектът URBiNAT се реализира на територията на район „Надежда“ и е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагането на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Проектът предвижда четири зони за фокусирана намеса, посветени на четирите области на проекта.

Здравословният коридор в София преминава през ж.к. Лев Толстой, ж.к. Свобода, ж.к. Надежда 2 и осъществява връзката между парк Надежда и Северен парк.

В зона „Зелен площад“, разположена в близост до пощата в ж.к. „Надежда“ – 2, ще бъде създадено място за срещи и събития. Там ще бъде разположена „информационна точка“ на проекта, където местните жители ще могат да се запознаят с предстоящите инициативи.

В зона „Жива вода“, обхващаща част от двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“ и свободното пространство между училището и 115 ДГ "Осми март", са предвидени места за спортни и социални дейности. Един от технологичните елементи на проекта ще бъде откритата класна стая с оранжерия в двора на училището.

В двете зони за намеса, разположени на територията на ж.к. Свобода, са предвидени спортни и детски площадки, места за игри и изява на майсторски умения за деца и възрастни в близост до блок 4, блок 4А, блок 3 и блок 6.

При изграждането на Зеления коридор основен акцент ще бъде развитието на зелените площи в обхвата на коридора – предвижда се засаждане на нова растителност и грижа за почвите и тревната покривка.

Академичен партньор на Столична община е Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Общинското предприятие „Софияплан“.

Проектът се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, като освен София, проектният консорциум включва още два водещи града: Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градовете последователи – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на проекта е Центърът за социални изследвания към Университет Коимбра, Португалия.