Новини

<< Към всички новини

Представяне на Фондация "Светът на Мария", като участник в деня на "Св. Дух"

07/06/2022
Card image cap

Очакваме ви на 13 юни (понеделник) в 17.00 ч. в Северен парк на Фестивал "Надежда за доброто"!

В него се събрали на едно място различни добротворци, с които имаме удоволствието да работим.

Сред тях са Фондация „Светът на Мария“, Издателство „Рибка“, Фондация „Нашите недоносени деца“, Фондация „Искам бебе“, Фондация „Мини арт“, Фондация „ Очи на 4 лапи“, проект УРБИНАТ и не на последно място Център за изкуство, култура и образование – София. Ще ви представим и Милена Георгиева, треньор по спортни танци за хора в неравностойно положение и нейния партньор Филип Христов..

В дните до празника, ще ви представим всеки от гостите, който може да откриете в шатрите ни в деня на "Св. Дух"

"Светът на Мария" е фондация, учредена в обществена полза през февруари 2012 г. в град София от семейството на Мария – млада жена с интелектуално затруднение.

Мисията на фондация "Светът на Мария" е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.

Екипът на район “Надежда“ срещна Фондацията през 2021 г., когато беше открита реновираната Учебна кухня „Надежда“ — център за развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения, проект на фондация „Светът на Мария“.

Учебна кухня „Надежда“ се намира в жк Надежда 1 (бившият Дом “Асен Златаров“ с ново име Социален парк „Надежда“) и е иновативно пространство за предоставяне на социални услуги в професионална среда. Моделът е базиран на френската социална практика за социално и трудово включване на хората с интелектуални затруднения. Потребителите на центъра получават възможност за обучение в трудови и социални умения и ще бъдат подкрепени за бъдещата си житейска и трудова реализация.

В кухня „Надежда“ 30 млади хора с интелектуални затруднения ще получат възможност за обучение в конкретни трудови умения — приготвяне на храна и обслужване, поддръжка на хигиената, градинарство, битови дейности и др.

Друга дейност , която адмирираме са заниманията по градинарство в социален парк „Надежда“. Младежите създават свои собствени био зеленчукови и цветни градини, за които ще полагат устойчиви грижи .