Новини

<< Към всички новини

Над 3000 се включиха във велошествието „София кара колело“

18/05/2022
Card image cap

Над 3000 се включиха във велошествието „София кара колело“

Колоритен спортен празник с детски колокрос огласиха Южния парк

Емблематични български спортисти, заместник-кметът на София Мирослав Боршош, общински съветници и над 3000 граждани се включиха във велошествието из столичните улици и булеварди под мотото “София кара колело”. Още от рано сутринта пред Народно събрание започнаха да се събират желаещите да се включат в инициативата, организирана за седма поредна година от „София – европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община.

Стартът на шествието пред Народното събрание бе даден от зам.-кмета Мирослав Боршош и Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС. Веднага след това, множество популярни спортни звезди на България поведоха колоната и дадоха пример как можем да направим нашия град още по-чист, зелен и красив.

Сред участниците отново бе легендата на спортната гимнастика – четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев. Заедно с него потеглиха младите таланти, определени за лица на „София – европейска столица на спорта“ в последните години: новата звезда на световната фехтовка европейската шампионка на сабя Йоана Илиева, европейският първенец по таекуондо Калоян Бинев, състезателката по шортрек Катрин Мануилова, едно от златните български момичета – световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 Ренета Камберова, плюс деца от спортните школи на столични клубове. Всички спортни знаменитости поздравиха присъстващите и отправиха послание за по-зелена и спортна София.

Сред участниците бяха още евродепутатът Андрей Ковачев, редица общински съветници и служители в Столична община. В шествието се включиха и известни личности от културата, политиката и бизнеса, работещи в дипломатически мисии у нас и др.

Колоритен спортен празник зарадва десетки хиляди в Южния парк

Доброто настроение се пренесе и в Южния парк с много музика, надпревари, забавни игри и томболи с награди. С пристигането си пред сцената на голямата поляна, участниците и излезлите на чист въздух сред зеленината в почивния ден се включиха в десетките активности на спортния празник. За празника се погрижиха професионални аниматори и DJ, които бяха подготвили атрактивна денс музика, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Фитнес инструктори увличаха хората пред сцената със своите безплатни уроци. Техните изпълнения бяха прекъсвани на всеки 15 минути с периодично теглене на томболи със стартовите номера на участниците с наградите за над 4700 лв. Печелившите бяха изтеглени от легендарните български шампиони и младите ни таланти в спорта.

На специални щандове и палатки бяха демонстрирани пред децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. В близост до поляната партньорите от DRAG организираха състезания с миниколела "И децата карат" за малчугани от 5 до 11-годишна възраст. Над 120 деца стартираха със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. След това малчуганите се включваха в конкурсите за най-красива визия на велосипед, за най-добра рисунка на тема колело, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите.

Велошествието нямаше състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут бе с цел да се отправи послание за по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече седма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят на жителите и гостите на града повече възможности за спорт и активен начин на живот.