Новини

<< Към всички новини

Двудневният спортен празник "Спортувай в твоя град" зарадва хиляди в Северния парк

02/05/2022
Card image cap

 

Двудневният спортен празник "Спортувай в твоя град" зарадва хиляди в Северния парк.

 

Хиляди столичани аплодираха виртуознитните изпълнения на най-добрите в България в брейк танците, стрийт фитнеса, паркура и баскетбола 3х3 в Северен парк. Фестивалът е организиран от Фондация „София – европейска столица на спорта“ с партньори федерациите в съответните спортове.

 

Официални гости на събитието бяха председателят на Столичен общински съвет  и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Георги Георгиев, Председателят на Комисията за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева , общинските съветници Анна Стойкова и Владимир Митов, кметовете на район "Надежда" Димитър Димов и район "Илинден Иван Божилов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева и легендарният олимпиец Йордан Йовчев.

 

Баскетболисти от Перник триумфираха с държавната титла от първенството на 3х3, в рамките на Ърбан феста . Спортният празник обединяваше 4 национални надпревари в така популярните и обичани от младите хора напоследък градски дисциплини.

 

Шампиони в баскетбола 3х3 станаха момчета от Миньор Перник. Георги Кръстев, Георги Бързаков, Христо Гатев и Кристиян Ставрев грабнаха титлата, след като на финала победиха с 19:15 тима на Сириол Килърс, съставен от играчи на ЦСКА. Така пернишкият отбор си заслужи правото да представлява България на квалификациите за Европейско първенство в Констанца (Румъния) 04-05.06.2022 г. За бронза във феста и в държавния шампионат тимът на Перестройка надигра Локомотив Горна Оряховица с 20:12.

Най-много емоции през първия ден имаше на сцената със спиращите дъха изпълнения на брейк танцьорите. При девойките под 18 г. шампион е Пламена Георгиева, а при юношите в същата възрастова група най-много овации събра Тодор Замярков. Като най-резултатни те си осигуриха квота за участие в батъл 1vs1 на световния финал WORLD KIDZ BREAKIN' CHAMPIONSHIP U18 PRO. От победителите над 18 г. беше формирана двойка в състав Венцислав Йорданов и Добрин Янев, която се класира за турнир Formless Multiverse Battle 2vs2, състезанията ще се състоят в началото на юни в Словения.

Във втория ден на Фестивала, в стрийт фитнеса на свободен стил стрийт уърк аут титлата при до 16-годишните грабна Юрай Анев, а при над 16 г. триумфира Кристиян Тирота. На стрийт лифтинг победители са Габриел Младенов при мъжете и Жасмина Свиленова при дамите. Зрителите край уредите се възхитиха от изпълненията на параолимпика Пламен Грозданов, който дълго бе аплодиран за своята воля и непримиримост.

Покрай държавните първенства и турнири бяха организирани детски баскет и други надпревари, плюс стречинг шоу с инструктора по табата Деница Миркова. След това всеки малчуган можеше да завърти колелото на късмета и да получи награда от елитна фитнес верига.

Благодарим за снимките на корифея в спортната фотография Бончук Андонов.

Източник: Sofia 2018 - Европейска столица на спорта