Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

С ПУБЛИЧЕН ДЕБАТ СТАРТИРА ОБУЧИТЕЛНАТА ПРОГРАМА ПО ПРОЕКТ„Дигитални умения за младите хора в Надежда“

21/02/2022
Card image cap

С ПУБЛИЧЕН ДЕБАТ СТАРТИРА ОБУЧИТЕЛНАТА ПРОГРАМА ПО ПРОЕКТ„Дигитални умения за младите хора в Надежда“

С Публичен дебат  на тема „Не на речта на омразата“ стартира обучителната програма по проект  „Дигитални умения за младите хора в Надежда“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021“.  Дебатът е част от семинарите, посветени на темата за безопасност/ сигурност на сърфирането в интернет.

Събитието се проведе в две части. В първата се състоя състезателен дебат, в който младежи представиха своите тези за най-ефективния начин за справяне с речта на омразата. Във втората част се проведе дискусия, в която участниците поставиха своите въпроси и споделиха мнения и идеи за справяне с речта на омразата в интернет. Основните аргументи на повечето от участниците във форума, подкрепят позиция „не на речта на омразата“. Привържениците и на двете позиции са единодушни в едно – всяко явление, което съдържа форми на изразяване, разпространяващи, подбуждащи, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист, ксенофобията или други видове омраза, които се основават на нетолерантност – включително афиширана като агресивен национализъм, дискриминация и враждебност срещу малцинства, хора с различна сексуална ориентация, вероизповедание и други трябва да бъде забранено.

Събитието се проведе в хибриден формат – говорителите представиха своите тези от  импровизирано студио във филиал „Надежда” на Център за изкуства, култура и образование „София“, а публиката се включи в събитието онлайн. Записът от преведения публичен дебат е достъпен за потребителите, чрез страницата на проекта във Facebook.

Обучителната програма продължава до средата на месец май. Обхваща общо 6 семинара и 4 обучения по актуални теми, разработени според насоките в Рамката DigComp.

На 23 март 2022 г. ще се проведат два семинара представящи достъпа до информационните средства и платформите с различни услуги на Столична община. Лектори на семинарите ще бъдат експерти от район „Надежда“.

Проектът се изпълнява от Сдружение „Надежда – ЦРД“, в партньорство с ЦПЛР ЦИКО „София”, район „Надежда“ и СНЦ „Заедно сме Надежда”.