Новини

<< Към всички новини

Столичната община, в рамките на проекта FoodWave, организира „Зелена школа 2022“

08/03/2022
Card image cap

Стимулирането на младежка активност, опазване на околната среда, устойчиво развитие и формиране на гражданско самосъзнание сред младите хора са приоритети на Столична община.

Зелена школа 2022 е инициатива на местната власт, която предлага безплатни практически обучения за развитие на активността в областта на устойчивото производство и потребление на храна, климатичните промени и опазването на околната среда.

През пролетта на 2022 г. (март-май), в рамките на проект Food Wave, http://www.foodwave.eu/) ще бъдат организирани четири Зелени школи, в които ще се обучават над 120 младежи. Всяка от четирите младежки зелени школи ще се провежда по идентична програма и съдържание. Предвидената продължителност на всяка школа е 32 часа, като 16 часа ще се осъществят в дигитална среда, а останалите 16 часа - под формата на присъствени дейности (практикуми). Във всяка школа участие ще вземат около 30 младежи.

Програмата за обучение включва четири задължителни модула – общ модул, тематичен модул, социална комуникация и политики, и младежки активизъм. Основните теми, които ще бъдат засегнати включват изменението на климата и глобалната хранителна система, съотнесени към целите за устойчиво развитие и устойчиви хранителни системи, както и устойчиво поведение на консумация на храна.

Участниците ще научат как производството и потреблението на храна влияе на климатичните промени, ще придобият теоретични и практически знания за биологичното земеделие, чистото производство на храни и балансираното хранене – дори и в градски условия, ще бъдат обучени и провокирани да създават  послания и съдържание, които въздействат и увличат хората към по-качествен и добър жизнен стандарт и променят обществените нагласи.

Обученията в Зелена школа 2022 са безплатни за одобрените участници и ще се провеждат в почивните дни (събота или неделя).

 

Право на участие имат млади хора от 18 до 35 години, живеещи на територията на София.

Формата за регистрация е електронна и достъпна до 10.03.2022 г., тук. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_M3wh_00NNASXd_MC_iRpr4mZvn3U-R2LCZmX5wMIQb-xJw/viewform?usp=sf_link)

Зелените школи стартират на 12 и 13 март 2022 г. Подробната програма е поместена в приложенията.

 

Присъствените занятия ще се реализират съгласно действащите противоепидемични мерки към датата на провеждане (валиден Зелен сертификат, спазване на дистанция, маски).

 

Допълнителна информация е публикувана на страницата на Проекта: www.foodwave.eu и във Facebook групата: Food Wave Sofia.

 

За контакт:

Антония Новакова, началник на отдел „Климат и енергия“, 0878 669 769, a.novakova@sofia.bg

Стоян Стоянов, Агенция Про Уей ЕООД, 0879 646 648, stoyanov@proway.bg

 

Програма и информация и регламент за участие:

1. Зелена школа 1

2. Зелена школа 2

3. Зелена школа 3

4. Зелена школа 4

5. РЕГЛАМЕНТ за участие в Зелена школа 2022