Новини

<< Към всички новини

153 СПОРТНО УЧИЛИЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2022 г.“

24/02/2022
Card image cap

153 СПОРТНО УЧИЛИЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В  НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2022 г.“

153 Спортно училище „Неофит Рилски“ се включи с проектно предложение в тазгодишната национална кампания „Чиста околна среда – 2022 г.“ на тема: „Обичам природата - и аз участвам“. „Поздравявам всички активни образователни институции които допълват усилията ни за по-зелен и благоустроен район „Надежда“!“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

Основната цел на проектното предложение е да  генерира обществена осведоменост относно възможната връзка на спорта и опазването на околната среда.

 В рамките на проекта се предвижда да бъде създаден еко-кът във вътрешния двор на училището за обучение на ученици на открито. Оформлението на образователният еко-кът ще стане изцяло с участието на доброволци. Предвидени са и озеленителни мероприятия в дворното пространство на училището с подходящи местни видове – декоративни вечнозелени и листопадни храсти, – едно- и многогодишни цветя, както и закупуване и монтаж на цветарници във формата на велосипеди. Проектът включва и създаването на електронен дневник. В него ще описват всички извършени за деня и седмицата дейности в еко-къта от ученици, учители и доброволци. В проектното предложение е предвидено и провеждането на мащабна спортна инициатива, която да се реализира в рамките на Зелената седмица в Северния парк на столицата.

В резултат от изпълнението на проекта училищното ръководство планира да се увеличи броя на организираните събития – открити уроци, семинари, дискусии, инициативи за  почистване и озеленяване на градската среда, спортни инициативи с участието на ученици, елитни спортисти, граждани и др. Усилията са насочени и към популяризиране и развитие на нови методи за обучение в областта на околната среда чрез спорт.

През 2021 г., район „Надежда“ изпълни проект за интерактивен кът за обучение на открито в Северен парк, който се превърна в любимо място на деца и младежи от района.