Новини

<< Към всички новини

Сдружение "Заедно сме Надежда" подаде проектно предложение в програма "София избира зеленото"

02/02/2022
Card image cap

 

Сдружение "Заедно сме Надежда" подаде проектно предложение в програма "София избира зеленото"

Сдружение „Заедно сме Надежда“ подаде проектно предложение в рамките на програма „СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО“ на Столична община. Фокусът на предложението е реализиране на информационно-образователна кампания „Заедно сме Надежда – събирай разделно!“, насочена към младите хора в района. Партньори в инициативата са районна администрация „Надежда“, „Екобулпак България“, 101 СУ „Бачо Киро“, 170 ДГ „Пчелица“ и др. „Провеждането на комуникационна и образователна кампания сред младите хора на територията на район”Надежда“, както и срещи с участниците в процеса на управление на отпадъците, ще допринесе за по-доброто разбиране на потенциалните възможности  за оползотворяване, рециклирането и предотвратяване образуването  на отпадъци.“, каза Евгени Марински, председател на Сдружение „Заедно сме Надежда“ по повод участието на Сдружението в програмата.
 Организаторите от Столична община обявиха, че са получени   общо 37 граждански идеи, посветени на зелени теми. „СОФИЯ ИЗБИРА“ е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Тази година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.
Предстои в рамките на 1 седмица всички предложения да бъдат разгледани от експерти на Столична община, като целта на тази фаза е единствено да се прецени кои проекти е възможно да бъдат реализирани в рамките на настоящата 2022 година и в определения бюджет.
На 8 февруари всички получени предложения ще бъдат публикувани на страницата на Столична община, за да се даде старт на финалния етап на подбор – публичното гласуване. Гражданите ще имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация. За всяка идея, която е определена като неизпълнима в рамките на 2022 г. и не е достигнала до етапа на гласуване, ще бъдат посочени конкретни мотиви.
Бюджетът на Програмата от 1 млн. лв. за 2022 г. може да бъде разпределен между няколко средни и по-малки проекти или да бъде реализиран чрез един по-мащабен проект с максимална стойност от 1 млн. лв.
Допълнителна информация за предстоящите етапи можете да намерите тук: https://www.sofia.bg/en/sofia-izbira-zelenoto