Новини

<< Към всички новини

Продължава поетапното премахване на незаконни гаражни клетки върху общински терени в район "Надежда"

28/01/2022

Продължава поетапното премахване на незаконни гаражни клетки върху общински терени в район "Надежда".

 

От началото на тази година са премахнати 60 броя незаконни гаражни клетки, които се намират на територията на ж.к. „Надежда“ 1.

 

Припомняме, че първите петнадесет незаконни клетки бяха премахнати от общински терени в ж.к. „Свобода“. Дейностите по премахване започнаха в края на предходната 2021 г. Към днешна дата има издадени над 100 броя заповеди за премахване на незаконни гаражни клетки в район „Надежда“, за които законовата процедура е завършила.

 

Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията , издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи. Първата стъпка е съставянето на Констативни актове, въз основа на които се издава Заповед за доброволно премахване на гаражите. В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията от Столична община. След премахването на незаконните обекти, територията се почиства от изпълнителя.

 

Премахването на незаконните гаражни клетки се осъществява със съвместните действия на район „Надежда”, Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и „Център за градска мобилност“ ЕАД, поделение „Паркиране и гаражи”.