<< Към всички новини

Олимпийският шампион по бокс Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев получиха отличието "Почетен гражданин на София" на официална церемония в Деня на народните будители

02/12/2021

Олимпийският шампион по бокс Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев получиха отличието "Почетен гражданин на София" на официална церемония в Деня на народните будители.

"Всяко време има своите водачи, хора, които със своя талант и ум носят заряд и светлина, каквато само знанието и културата могат да ни дадат, да укрепят духа на своето поколение, да му дадат посока и надежда. Затова се изискват умения, знания, труд, но и много кураж и воля. В дни на изпитания погледът ни е насочен с надежда към хората на знанието, и към тези, които могат да повдигнат духа ни и да дадат посока." каза кметът на София Йорданка Фандъкова на всички отличени.

В думите си кметът на София посочи също, че „Ние- софиянци имаме огромният шанс и късмет да живеем заедно с будителите на нашето време, споделяме общи пространства, можем да ги срещнем на улицата, да разговаряме с тях. Те са не само успешни професионалисти, постигащи своите цели, но и хората, които истински ни променят, правят ни по-добри, мислещи и свободни. За нашият град е истинска чест, че вие живеете и работите в София, променяте нашия град и сте част от столицата ни, каза също Фандъкова.

„Има една мъдрост, която гласи - „Не проклинай тъмнината, запали свещ“. Благодаря за стотиците пламъчета в различните области на нашия живот, които запалихте и които ни дават светлина. Без вас нито нашият град щеше да бъде същият, нито нацията ни щеше да е такава, каквато е днес!“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в приветствието си към отличените.

С отличието "Почетен гражданин на София" бяха наградени проф. Маргарита Ваклинова, Мариус Донкин, проф. Милена Моллова, Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев, проф. Никола Владов, Камелия Тодорова, Максим Ешкенази, проф. Чендов посмъртно, Димитър Маринов, Васил Банов, Ансамбълът по художествена гимнастика и неговите треньори, председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, както и Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Отличието "Почетен знак" получиха ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София, а "Значка на София" бе връчена на проф. д-р Цветомир Димитров – директор на Първа МБАЛ и Анатоли Илиев, спортист, организатори и един от ръководителите на „София Европейска столица на спорта“.