Новини

<< Към всички новини

С тържествен водосвет, започна строителството на филиал на 24 ДГ „Надежда“ в жк Надежда 3

07/10/2021
Card image cap

С тържествен водосвет, започна строителството на филиал на 24 ДГ „Надежда“ в жк Надежда 3. Общо 140 нови места, разпределени в 4 градински и 2 яслени групи ще осигури филиалът. Обектът е част от тригодишната Програма за строителство на 67 нови детски градини на Столична община.

На церемонията по „първа копка“ присъстваха заместник-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов, Димитър Димов, кмет на район „Надежда“, Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“, директори на детски градини и др.

„В периода 2010 г. - 2019 г. сме осигурили близо 600 нови места в детски градини чрез изграждане или реконструция на 4 сгради на детски градини на територията на район „Надежда“ (170 ДГ-филиал, 171 – две сгради и 172 ДГ „София“). Благодарение на промените в нормативните изисквания и усилията на ръководството на Столична община, вече има възможност да се строи върху терени с неправилна форма, както и с по-малко отстояние след съответното решение на Общинския съвет. С откриването на филиала на 24 ДГ „Надежда“, сериозно ще намалее недостига на места в детските ни градини.“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

Според идейния архитектурен проект, сградата е съставена от три двуетажни корпуса, всеки с отделен вход, разположени върху разгърната застроената площ (РЗП) от 2 162 кв.м. Къщичките ще бъдат третирани с различни цветни мазилки, като така ще придобият индивидуален облик. Всяка група разполага с помещения за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно. Важен елемент на дизайна е отделянето на спални помещения от занимални. Занималните са проектирани със стъклена окачена фасада, което е допълнителен детайл и обогатява сградата.

Физкултурният салон е с двойна височина и е достъпен от главното фоайе. В сградата са предвидени още разливно помещение за получаване на храна, лекарски кабинет, помещение за изолиране на симптоматични случаи, съдомиялно, помещение за отпадъци, отделни административни кабинети за директор, учители и канцелария. В имота са проектирани още открита спортна площадка, 6 бр. детски площадки с благоприятно южно изложение и опитна градинка.

Срокът за изпълнение на обекта е 290 дни, считано от датата на откриване на строителната площадка.

Проектът е изготвен от „Тилев архитекти“, водеща българска архитектурна фирма с опит в проектирането на големи публични, образователни и жилищни сгради.

Те са реализирали над 400 проекта, за които архитектурният екип е получил множество награди, включително 8 награди в конкурса „Сграда на Годината“.