ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕНИЧЕСКО СТОЛОВО ХРАНЕНЕ В СГРАДАТА НА 54 СУ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“

<< Към всички новини

Първа копка на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в жк “Надежда“ 3

28/09/2021
Card image cap

Днес, беше направена първа копка на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в жк “Надежда“ 3. На официалната церемония присъстваха Ирина Савина, заместник-кмет на Столична община в ресор "Европейски политики, международна дейности и туризъм", Младен Младенов, кмет на район "Връбница", Милко Младенов , кмет на район "Люлин", Иван Божилов, кмет на район "Илинден", Анна Александрова, народен представител в 43,44,45 и 46-тото Народно събрание, олимпийският шампион от Токио Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев. Специална благодарност отправям към ктитор Милен Янков (инвеститор) на новия храм, който е основният дарител по изграждането на новото духовно средище, това каза инж. Димитър Димов, кмет на район “Надежда“.  Подарих му икона на Свети Серафим, за да закриля духовното му дело, допълни той.

Всеки гражданин може да се включи с дарение за новия храм:

Инвестбанк АД

IBAN: BG30IORT80481094005400

BIC: IORTBGSF

Храм Свети Серафим Софийски Чудотворец

Освещаването се извърши от арх. Василий, протосингел на Софийската митрополия, отец Христо - председател на църковното настоятелство на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец", отец Константин от храм "Св. Дух" и други представители на Софийската света митрополия.

Обектът се реализира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, със съдействието на Софийската света митрополия (Българска православна църква) и църковното настоятелство на новия храм.

Припомняме, че храмът ще бъде изграден върху общински терен разположен на 2 194 кв.м. в ж.к.„Надежда“ 3 част. От тях 260 кв. м. са предназначени за църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към него ще се построят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени върху площ от 180 кв. м. Очаква се строително-монтажните дейности да приключат до 36 месеца.

С решение №592 на Столичен общински съвет, беше одобрен доклад за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж на новия храм. Предложението е преминало и експертно обсъждане в Комисия по образование и култура на СОС.

Православният храм ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.