Новини

<< Към всички новини

Кой е най-активният квартал в София? Нестле за Живей Активно! ще даде отговора на 20 септември

10/09/2021
Card image cap

Кой е най-активният квартал в София?

 

Нестле за Живей Активно! ще даде отговора на 20 септември

 

Надежда, Люлин, Младост, Лозенец, Сердика, Илинден или Красна поляна – кой е най-активният квартал на София? Този отговор ще даде тазгодишното градско издание на най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас Нестле за Живей Активно!, която промотира физическата активност сред малки и големи през цялата година. Въпреки трудностите и ограниченията, породени от пандемията, всеки един от нас може да избере ходенето пеша като начин на придвижване в града и по този начин не само да подобри своето физическо състояние, но и да допринесе за спестяване на CO2 в природата.

Ето защо, водени от това да дадат своя принос към това София да се превърне в един от най-активните градове в света, всичките 24 районни кметства на столицата ни се впускат в забавната и полезна надпревара, която стартира на 04 септември и ще продължи до 15 септември. Нестле за Живей Активно!, в партньорство със Столична община, предизвиква всички жители и гости на столицата да оставят колите си и да преброят своите изминати крачки всеки ден, попълвайки своя резултат на специално създадената от лидерите в ГИС системите у нас ЕСРИ интерактивна карта. „Подобри своя рекорд“ е мотото тази година на Нестле за Живей активно!, като за 16-та поредна година ще докаже, че активният начин на живот е важна част от ежедневието на хората.

Всеки от нас притежава смартфон, с който лесно може да проследи ежедневно изминатите крачки. Включвайки се в предизвикателството, може да допринесе за това неговият квартал да спечели голямата награда – обновяване на спортна площадка. Кварталът-победител ще бъде обявен на 20 септември.

Своя личен пример и принос към поставянето на рекорда ще дадат и посланиците на инициативата – Олимпийските медалисти Йордан Йовчев, Тереза Маринова и Екатерина Дафовска, волейболните легенди Евгени Иванов – Пушката и Владимир Николов. Към тях тази година се присъединяват още националният отбор по таекуондо, Българската федерация по спортна акробатика, както и още Олимпийски шампиони – ансамбълът ни по художествена гимнастика. А ако се чудим как да загреем преди да се впуснем в предизвикателството, може да го направим като истинските шампиони – Боряна Калейн и сутрешната й рутина за старт на деня. Малко по-интензивна тренировка предлагат и най-добрите таекуондисти у нас – тук.  

Поради мерките във връзка с пандемията, кулминацията на Нестле за Живей Активно! ще се проведе в рамките на цяла седмица - Европейската седмица на мобилността. Между 16 и 22 септември, 5 столични парка - Борисова градина, Западен парк, Северен парк, Южен парк , Южен Парк 2 и специален веломаршрут от Борисова градина до Южен парк, минавайки през Ловен парк, ще се превърнат в най-активните маршрути в София. Извървявайки ги пеш или с колело, всеки ще може да участва в специални предизвикателства и да печели атрактивни награди. За повече информация може да следите тук.

 

Повече за Нестле за Живей активно!

От старта на Нестле за Живей Активно! през 2006 г. досега инициативата е излязла от рамките на кампания и се превръща в национално движение. Повече от 450 000 българи са участвали през годините, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активен начин на живот. През 2019 г. „Нестле за Живей Активно!“ успешно си партнира с над 100 институции, спортни клубове и федерации, експерти и известни личности и осъществи над 120 съпътстващи събития из цялата страна – в партньорство с Национално сдружение на общините. През 2020 г. за първи път се проведе и зимното издание в Боровец, с подкрепата на Бороспорт и община Самоков, а през 2021 г. зимното издание се повтори и то за първи път на две места едновременно – Витоша и Пампорово.

През последните 16 години инициативата Нестле за Живей Активно! даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са се включили, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други.

Инициативата се провежда под патронажа на Столична община и Министерство на младежта и спорта.