Новини

<< Към всички новини

Столична община отваря врати на музеи, културни центрове и спортни комплекси за Международния ден на младите хора

28/07/2021
Card image cap

Столична община отваря врати на музеи, културни центрове и спортни комплекси за Международния ден на младите хора

С решение на Общото събрание на ООН през 1999 година 12 август се отбелязва по целия свят като Международен ден на младите хора. За първи път в България Денят се отбелязва официално през 2007 година.

12 август ще осъмне с отворени врати на музеи, културни центрове и спортни комплекси за всички жители и гости на столицата, на възраст от 15 до 29 г. Безплатни занимания по спорт, изкуство и интереси ще очакват младите хора на София.

Само срещу лична карта, младежите ще могат да посетят два от обектите на Регионалния исторически музей „София“. През целия ден Музеят за история на София и Археологическото ниво на базиликата „Св. София“ ще приемат младите хора на София.

„Спортна София 2000“ в парк "Възраждане", отваря вратите си за младежите, които искат да поиграят тъч с професионалните треньори от "България Тъч", от 16 до 18 ч. Добиващият широка популярност у нас спорт, позволява мъже и жени да играят заедно, а от спортния клуб гарантират ненадминато забавление, адреналин и силни емоции.

Съорганизатор на инициативата е "Спортна София 2000" ЕАД.

През целия ден, на базата на спортен клуб „Академик“ в Панчарево, олимпийската шампионка Румяна Нейкова и нейният екип ще обучават желаещите по академично гребане.

Атрактивни демонстрации по стрийт фитнес ще бъдат представени от Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria, в парк "Герена" (до стадион "Герена") от 10 до 12 ч.

В следобедните часове на 12 август, в интервала от 16:00 ч. до 19:00 ч., филиалът на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за изкуства, култура и образование „София“, в ж.к. "Надежда" на ул. "Свети Никола Нови" № 22, ще приветства с добре дошли всички, които имат желание да участват в арт ателиета и работилници за развитие на таланта и творческите умения.

Отворена гореща линия за въпроси, касаещи здравното образование, сексуалното здраве и превенция, ще е активна на 12 август от 13 до 17 ч. на телефон: 0887 263 329. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, ще отговаря на питания за полово предавани болести, ранна бременност, злоупотреба с психоактивни вещества, тютюнопушене и др.

На 12 август "Борисовата градина" ще е място за уъркшопи с интерактивни игри, срещи с психолози, дискусии за психичното здраве, демонстрации по спортно ориентиране, разпъване на палатка и други. До детската площадка „Слона“ от 16:00 до 19:30 ч. организаторите от Български туристически съюз, в партньорство със Столична община, Български младежки делегати към ООН, Асоциация на студентите медици, Национално представителство на студентските съвети, Младото поколение в действие, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по ориентиране, Нов цирк, ще представят дейността си, както и предстоящи събития и форуми.

В Градската градина изложба на открито, част от проекта „Да погледнем зад завесата“ на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, ще е на разположение на столичани. Фотографиите представят темата за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало.

12 август е и Ден на отворените врати за дирекция „Спорт и младежки дейности“. От 9:00 до 11:00 ч. в заседателната зала на ул. „Оборище“ № 44, експерти ще представят дейността на дирекцията и възможностите за подпомагане и финансиране на младежки дейности от страна на Столична община.