Новини

<< Към всички новини

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ стартира в Северен парк

28/07/2021
Card image cap

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 31 юли 2021 г., от 10:00 до 14:00 часа в Северен парк.

Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина.

Посетителите ще могат да изберат интересна книга за четене в парка, да се срещнат с любими поети, от които да получат тяхна нова стихосбирка с автограф, да се насладят на хубава музика и, разбира се, да станат техен читател. Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри и програмиране с роботчета - пчели, да се забавляват с корейските популярни традиционни игри тухо и ют.

На място ще бъде мобилната библиотека – Библиобус, който разполага с 1 500 тома с най-нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. В инициативата през 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1 400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново интересно издание. Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, поставена в Зоопарка и заредена с актуални издания.

За първи път известни издателства като ПАН, ФЮТ, ХЕРМЕС, ИНА, ЕРА, ИБИС, ЛАБИРИНТ се включват в Седмия сезон на кампанията и предоставят стотици екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, издания от учебната програма, любими приказки, албуми за оцветяване. За децата са приготвили подаръци- детски книжки и химикалки.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат няколко тематични изложби. Документалната изложба с архивни материали от фонда на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“ включва любопитни фотоси и документи от създаването и историята на софийските паркове, в които днес Столична библиотека провежда кампанията си.

И този път в софийските паркове ще звучи разнообразна и вдъхновяваща поезия и музика. С нас ще бъдат поетите: Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински и др., музикантите - група „Гологан“, Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Кирил Коев (китара), Маргарита Друмева (китара, вокал) и др.

В детската арт програмата очаквайте - Атракционен клуб „Найя“ с клоунада и пантомима, Боби Мирчев с обичани детски песни, Таня Гигова - декориране и апликации, студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, фондация „Деца на България“ - игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Споделете летните уикенди със „Зелени библиотеки“ в парковете на София и Столична библиотека - с книга в ръка, интересни срещи, приятно музикално настроение!