Новини

<< Към всички новини

Нов зелен кът за отдих и обучение в Северен парк

15/07/2021
Card image cap

Нов зелен кът за отдих и обучение в Северен парк

„Важна част от обучението и възпитанието на децата  днес е съсредоточено върху  “зеленото мислене”. С новооткрития образователен кът в Северен парк предоставяме  възможност за учене чрез действия, занимания и преживяване в реална естествена паркова среда.“, каза заместник-кметът на Столична община в направление „Екология“ Десислава Билева.

 „Новата зона има за цел  да създаде подходящи условия за активизиране на познавателната дейност на деца и ученици с екологична насоченост. Откритата класна стая ще бъде чудесно място за провеждане на уроци по природни и хуманитарни услуги. В същото време, посетителите на парка могат да ползват зеленият кът за отдих и четене на открито.“ , каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

 

На откриването присъстваха представители на Изпълнителна агенция „Околна среда“ и Природен парк „Витоша“. Специални гости бяха децата  от 171 ДГ „Свобода“, които лично засадиха цветната растителност, запознаха се с интересна информация за природните ресурси, флората и фауната в България. Те се забавляваха с любимия герой Мори, познат от екологични кампании на Столична община. Малките ни приятели рисуваха на екологична тема и поздравиха гостите с музикална програма.

Интерактивният кът е изграден и оборудван по проект, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда - 2021“ на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Общата стойност на новоизградения кът е 9 962.00 лв.

Благодарим на дарителите на библиотечния фонд, който е създаден с помощта на различни държавни и неправителствени институции. Сред тях бяха Природен парк „Витоша“, Информационен център „Европа“ към Европейска комисия, Изпълнителна агенция „Околна среда“, WWF, РИОСВ към Министерство на околната среда и водите .

Всеки посетител на новият зелен кът може да обогати библиотечния фонд, за да превърнем мястото в любимо и предпочитано за гостите на Северен парк.