Новини

<< Към всички новини

Район „Надежда“ се включва като партньор в проект „България срещу диабета“

02/07/2021
Card image cap

Район „Надежда“ се включва като партньор в проект „България срещу диабета“, реализиран от Лайънс клубове в България, Българска Асоциация по диабет, Националното Сдружение по Детска Ендокринология и с участието на общини от 28- тте областни града в България

Основната цел на проекта е да създаде национална мрежа за превенция и управление на диабета, да обучи сестри в учебните заведения в страната за работа с деца с диабет, да подобри осведомеността на обществото за диабета.

Велопоходът „България срещу диабета“ стартира от Видин и ще финишира в София на 8 юли, на площад „Света Неделя“, с диабетен патрул от 16.00 до 18.00 ч. Националният велопоход ще измине 2000 километра на колела през 28-тте областни града само за 14 дни. Участниците в него ще се включат и в информационни срещи, на които ще се извършват безплатни прегледи и измерване на кръвна захар, както и ще разпространяват информационни материали за диабета.

На територията на район „Надежда“ ще се проведе обучение на медицински сестри от детски градини, училища, социални центрове и ДКЦ, с акцент върху превенцията и здравните грижи за деца с диабет. Наш служител ще координира информационната кампания и обученията на територията на „Надежда“.Общият брой обучени диабетни сестри в кампанията, се очаква да достигне 1000.

Проектът предвижда да се проведат и 4 национални лагера за деца с установен диабет, придружени от техен родител. Общо 80 деца с диабет тип 1 и техните семейства, ще се срещнат с експерти ендокринолози, за да придобият нови умения за разпознаване на състоянията при диабет, видове и методи за контрол, управление на физическата активност и здравословно хранене.

Проектът „България срещу диабета“ е с продължителност 2 години. В него ще бъдат обучени 114 диабетни координатори, 1000 медицински лица от учебни заведения, ще бъде направен за нивата на кръвната захар на 10 000 човека.

Снимките са от част от първите пунктове на диабетния патрул: Видин, Монтана, Враца, Габрово и др.