Новини

<< Към всички новини

Район "Надежда" стартира проект "„Всичко е наред, ако спортуваш над 65“

01/06/2021
Card image cap

„Всичко е наред, ако спортуваш над 65“

 

Район „Надежда“ реализира проект „Всичко е наред, ако спортуваш над 65“, който се финансира по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община.

Проектът е предназначен за хора над 60 годишна възраст и хора с увреждания. Сред участниците са представители на трите Клуба на пенсионера и хора с увреждания, които се намират на територията на район „Надежда“.

Дейностите са свързани с програми за здравословен начин на живот, физическа и социална активност на възрастни хора; активно включване и социална интеграция на хора с увреждания чрез двигателна и спортна активност, които ще се реализират в периода от м. юни до м. септември 2021 г.

В програмата за м. юни са заложени практически упражнения с кинезитерапевт, два пъти седмично в Северен парк. Тя включва лечебно ходене сред природата, оказващо благоприятен ефект върху дейността на сърдечно съдовата система; подобрява работата на дихателната дейност; нормализира нервното и психическото състояние на участниците; подобрява метаболизма на организма и стимулира умствената дейност.

Проектът е свързан с втора стратегическа цел на Програмата за изпълнение на Общинската Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта с програмен приоритет за обхващане на различни възрастови групи, повишаване мотивацията за участие в спортни дейности на възрастни хора 60+ и хора с увреждания.

Целта на стратегията е подобряване на здравето и физическата активност на хората на възраст над 60 г., които живеят на територията на Столична община. Това е възможно преди всичко чрез насърчаване и стимулиране на хората да се движат повече и да практикуват различни спортни активности в ежедневието си.