<< Към всички новини

Представяне на финансовата рамка на Бюджет 2021 на Столична община

15/01/2021
Card image cap

"Стратегически цели и стратегическа инфраструктура – това отличава бюджета на София за 2021 г. Предлагаме за обсъждане и приемане бюджет, който е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели." Това каза днес при представяне на Проекта за бюджет на София кметът Йорданка Фандъкова.

Общият размер на Бюджет 2021 г. на Столична община е 1,884 млрд. лв. От тях 1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Има сериозно увеличение на държавно делегираните дейности, които са насочени към увеличаване на заплати на учителите, социални дейности и здравеопазване.

509 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на София, като 296,3 млн. лв. от тях са безвъзмездните средствата, които сме привлекли от европейски програми.

Бюджет 2021 е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели:

  1. Изграждане на стратегическата инфраструктура на София и ремонти в кварталите.
  2. Нови детски градини и места за всички деца от 3 до 6 години.
  3.  Подобряване на качеството на въздуха и екологичен градски транспорт.

Първата цел е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. Общо 140 млн. лв. за изграждане и реконструкция на транспортна инфраструктура.

✅ В списъка с обекти за изграждане са: новите булеварди  – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра.

✅ Обектите за основни ремонти и реконструкции са: бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на "Люлин" на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“.

✅ През 2021 г., ще започне реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“ – 31,6 млн. лв. за 2021 г., осигурени по Програма „Региони в растеж“.

✅ Ремонтите в кварталите са третото перо в този сектор – 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.

✅ 2021 г. започва изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОП "Околна среда", която включва районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и „Банкя“. Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзка между водопроводите на яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ и за проучване на яз. „Огняново“, който да се свърже към водопроводната мрежа на София. Това са проекти, за които кметът Фандъкова договори финансиране през миналата година.

Втората стратегическа цел е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3- до 6-годишна възраст. За тази цел са заложени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.

✅ 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях ще бъдат открити 185 нови групи.

✅ Освен за строителство средства се залагат и за проектиране – 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които ще бъдат включени в строителната програма догодина.

✅ Над 6 млн. лв. ще бадът инвестирани в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

✅ 1,5 млн. лв. са гарантирани за изграждане на модерни училищни тоалетни по Програмата „София избира“, която беше спечелена от младите архитекти Ивелина Иванова и Деница Шилигарска, които вече работят с екипа на инж. Джоргов.

Третият стратегически приоритет – подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града, е с общ размер на капиталовите инвестиции над 200 млн. лв.

✅ Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв.

✅ Увеличават се средствата за миене на улици като са отделени над 1 млн. лв. за премахване на т.нар. „кални точки“ в кварталите, които са източник на прах.

✅ Над 172,5 млн. лв. са инвестициите за довършване на метрото, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова „Една от моите лични каузи за 2021 г. е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“.“

✅ 4,6 млн. лв. са заложени за инвестиции в основни градски паркове  – основните обекти са изграждане на връзка на „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от "Борисова градина".

➡️ Планират се и 11,8 млн. лв. в рекултивация на старите депа, както и подготовка на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. Целта е да се преработват строителните отпадъци и да се получават материали, които повторно да се използват в строителството.

Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от интегрираната система за преработка на битовите отпадъци на София. За проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ, който беше подкрепен от Европейската комисия, са планирани 61 млн. лв. за тази година.

"Изключително важен акцент в бюджета  е увеличение на инвестиции в улично осветление. Планираме инвестиция от 6,277 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. повече от миналата година.

В година, в която ще продължим да сме изправени пред предизвикателствата на пандемията, залагаме 8 млн. лв. повече в издръжката за дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности" – посочи също кметът на София.

През тази година са предвидени 1 млн. лв. за първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“.

Общо 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и основни ремонти на 8 съществуващи центъра.

В областта на културата са заложени 10,6 млн. лв. Те са за реставрацията на Централна минерална баня в Банкя и  София ще има първия си Център за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Планира се реставрация на минералната баня в „Овча купел“, Късноантичния мавзолей в Южен парк и ремонт на театър „София“.

4,6 млн. лв. са предвидените средства за новия сектор „Дигитализация“. Първата голяма система е електронна система за кандидатстване в първи клас.

Кметът посочи, че "2020 г. беше година на изпитания, което, разбира се, се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Загубите в градския транспорт са най-големи – в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. В бюджета е предвидено увеличение на финансирането, с което се осигурява поетият ангажимент за водачите.

Предвижда се общинските приходи през 2021 г. да са 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. лв. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. –  от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.