Новини

<< Към всички новини

237 свободни места на първо текущо класиране в ИСОДЗ

25/08/2020
Card image cap

237 свободни места на първо текущо класиране в ИСОДЗ

На 29 август 2020 г. ще се реализира първо текущо класиране за учебната 2020/21 година чрез  Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата (ИСОДЗ). В  детските градини (с яслени групи ) и подготвителните групи в общинските училища на територията на район „Надежда“ са  обявени общо  237 свободни места за деца от 1 до 6 години.

„Намаляваме недостига на места в най-критичната възрастова група 1-6 години с 44 %. Статистиката ни сочи, че общият недостиг в район „Надежда“, преди извършване на текущото класиране, е 273 места. Продължаваме усилията за разкриване на нови места,   с проектиране на нова сграда за детска градина с 4 групи в кв. „Требич“.“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“. „Важно е родителите да бъдат спокойни, че текущите свободни места не са надплановиц. Броят им е генерирани от незаети места за деца с хронични заболявания и специални образователни способности (СОП) в системата на ИСОДЗ. В същото време, всяка градина е оставила резерв свободни места за деца с хронични заболявания и СОП при бъдеща необходимост. Гарантираме качествен учебно-възпитателен процес в модерна и удобна образователна среда.“ допълни той.

Разпределението  на свободните места  в район „Надежда“ е следното:

Ø  Общият брой свободни места в детските градиин (с яслени групи)  са 134, от които: 119 свободни места за деца от 1 до 4 години по общ ред  и 15 свободни места за деца със хронични заболявания и деца със специални образователни потребности

Ø  Общият брой свободни места в предучилищните групи е 103,  от които 96 за деца на 5 и 6 години по общ ред и 7 свободни места за деца със специални образователни потребности в ДГ и училища

Текущото класиране за учебната 2020/2021 е допълнително, съгласно  разпоредбите на НАРЕДБА за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

Столична община напомня на родителите, че  на  основание чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община се дава възможност да се извършва кандидатстване и класиране на деца с по-голяма или по-малка възрастова група. Желанието за кандидатстване по този начин родителите заявяват чрез меню „Коренспонденция“ от профила на кандидатстващото дете в ИСОДЗ.