Новини

<< Към всички новини

Откриване на Мемориален комплекс в памет на легендарния футболист на „Локомотив“ София Никола Котков в жк „Надежда“ 1

29/06/2020
Card image cap

Откриване на Мемориален комплекс в памет на легендарния футболист на „Локомотив“ София Никола Котков в жк „Надежда“ 1

Мемориален комплекс в памет на легендарния футболист на „Локомотив“ София Никола Котков беше открит в жк „Надежда“ 1. Цветни графити и ликове на великия футболист преобразиха трафопоста на ъгъла на улиците „Никола Котков“ и „Хаджи Мано Стоянов“. Основна заслуга и осигурено финансиране за реализацията на проекта има Ултрас обединие „Желези бригади“.

„Никола Котков е емблема на „Локомотив“ и ние трябва да помним приноса му към червено-черната идея. Той е оставил не само спомени за футболни успехи, но и истински ценности – доблест, спортменство, непримиримост. Ще инициирам създаването на документален филм за Никола Котков, за да пренесем делото му към младото поколение.“, каза Радослав Сапунджиев, инициатор и организатор на проекта от УО „Железни бригади“.

„ Днешният ден е празничен, не само за любимата „Надежда“, но и за целия футболен свят в България. Никога няма да забравя деня, в който баща ми ме запозна с Никола Котков и Спиро Дебърски“, каза водещия Богдан Томов. „Радвам се, че младите надежди от детско-юношеската школа на червено-черните имат шанс да научат повече за футболиста и човека Никола Котков-Котето.“, добави той.

„Има много добри футболисти в историята на „Локомотив“ София, но двама ще остават завинаги в народната памет - к легендите .Никола Котков и Атанас Михайлов. Радостно е, че виждам толкова фенове и млади хора днес. Това говори, че „Локомотив“ София е жив. Без минало, няма бъдеще.“, каза изпълнителния директор на ФК „Локомотив“ София Бойчо Величков.

„Развълнувана съм и мога да кажа само огромно „Благодаря!“. Ще се видим отново на стадиона в „Надежда“.“, каза Мария Коткова, дъщеря на великия футболист.
„ Поздравявам феновете за реализирането на инициативата, с която днес отдаваме почит и уважение към Никола Котков - една личност, превърнала се в легенда. Този проект е важен за нас не само, защото подобрява градската среда. Искрено вярвам, че можем да бъдем по-добри и заедно да показваме най-доброто от гражданското общество. В ден като днешния, децата около мен ще се вдъхновят и ще поемат по пътя на своите идоли.“, каза заместник-кметът на район „Надежда“ Виктория Раловска-Павлова.
На събитието присъстваха новият треньор на железничарския тим Иван Колев, както и целия отбор, известните футболисти от близкото минало Ангел Колев, Спиро Дебърски, Нако Дойчев, актьорът Славчо Пеев.

Истинско вълнение и възможност да се докоснат до историята и големите имена на „Локомотив“ София имаха десетки деца от детско-юношеската школа на железничарите. Те носеха специални тениски с лика на Никола Котков и номер10 – запазената марка на големия футболист. С надписа „Легендите не умират“ – те ни казаха само едно – има надежда, има бъдеще, има светлина.

Откриването на мевориален комплекс „Никола Котков“ завърши с шествие, полагане на венци и едноминутно мълчание пред паметника на Никола Котков в жк „Надежда“ 1.