<< Към всички новини

Изложба представя проект за изграждането на зелен коридор в София

11/06/2020
Card image cap

Екипът на проект "“УРБиНАТ”, ви кани на изложба на открито и дискусия, посветени на проект за изграждането на зелен коридор в столичния район "Надежда". Събитието ще се състои на 13 юни от 10.00 до 13.00 ч. пред Общински културен институт - "Надежда" на бул. "Ломско шосе" №2. Идеята за създаването на здравословния коридор се реализира в рамките на европейския проект “УРБиНАТ”, финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС до 2023 година. София е водещ град по проекта заедно с Порто (Португалия) и Нант (Франция), както и градовете последователи – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Инициативата търси и стимулира решения, вдъхновени от природата, за подобряване на качеството на средата в екологичен и социален аспект.Идеята се реализира в рамките на европейския проект "УРБиНАТ". Академичен партньор на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия, а в екипа са включени и експерти от ОГП „Софпроект“.

Бъдещият зелен коридор ще свърже парк „Надежда“ със Северния парк чрез благоустрояване и природни решения за по-приятна среда за всички възрасти през кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Избрани са подходящи общински имоти, в които с активното участие на местните жители ще се очертаят маршрути за алеите и ще се подберат природни и вдъхновени от природата елементи, които да оформят зеления коридор. Срокът за изпълнение е до 2023 година.

По време на събитието ще бъдат представени напредъкът по проекта и резултатите от допитванията до жителите на район "Надежда". Гражданите ще имат възможност да зададат въпросите си и да участват в работни групи на открито, които ще обсъждат детайли по реализацията на идеята за създаване на зелен коридор. Участниците ще могат да отправят предложенията си за оформяне на
пространството на коридора в близост до дома им. Екипът на проект "УРБиНАТ" разчита на идеите и мнението на гражданите, защото построеното трябва да остане задълго, да бъде обичано и поддържано от хората, които ще го ползват.

Поканата е към всички, които живеят, учат или работят в квартала, които имат бизнес там, обичат природата и искат повече природни решения в града около нас, както и за тези, които виждат себе си като възможни организатори и участници в по-нататъшната работа по проект “УРБиНАТ”.  

Надяваме се да има хора от всички възрасти, обединени от желанието район "Надежда" да стане по-хубав за всички.

Да направим заедно зеления коридор „Надежда“! Най-интересното и най-хубавото предстои! 

 

Разгледайте изложбата тук: