Новини

<< Към всички новини

Посещение на инсталация за изгаряне на RDF гориво във Виена

28/09/2018

Делегация от район „Надежда“ посети гр. Виена, за да се запознае с работещите там инсталации за изгаряне на RDF гориво, добивано от битови отпадъци.  Посещението включваше инсталацията за изгаряне на отпадъци Пфафенау, както и инсталацията Шпителау, които се намират  в гъсто населен район в централната част на австрийската столица.

 В  групата  бяха още  председателят на  Постоянната Комисия по околна среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет (СОС) Лорита Радева, директорът на Дирекция „Управление на отпадъците“ Петър Трайков и общински съветници.

 „Виена има над 50 години практика в сферата на управлението на отпадъци и ние имаме възможността да се възползваме от натрупания опит и резултати при изграждането на софийската интегрираната система за управление на битовите отпадъци“, каза кмета на г. София Йорданка Фандъкова при посещението й в две инсталации за изгаряне на гориво от отпадъци – в Пфафенау и Шпителау няколко дни по-рано.

    По време на визитата във Виена беше представена  презентация на тема „Управление на отпадъци във Виена и ролята на инсталациите за изгаряне на отпадъци“, от инж. Херман Колер, Виенско общинско предприятие за опазване на околната среда .

   Програмата на делегацията продължи с обиколка на една от най-модерните инсталации  в Европа, в която са вложени  220 млн евро. Заводът се намира в 11 район на Виена, в една сграда с инсталацията за производство на биогаз „Биогаз Виена“. Изгарянето става по екологичен начин, като същевременно се произвежда топлина и ток за виенските домакинства. Годишно се изгарят около 250 000 тона отпадъци от югоизточните квартали на австрийската столица. Така се добива енергия, достатъчна за около 25 000 домакинства и екологична топлинна енергия за около 50 000 домакинства.

   През втория ден, делегацията посети завода-инсиниратор Шпителау, който е  централно разположен, само на 10 минути от центъра на Виена. Фасадата му е дело на прочутия австрийски архитект Хундертвасер. Използвани са модерни технологии, така че инсталацията заема първо място по екологични стандарти. Годишно се преработват около 250 00 тона отпадък, над 60 000 домакинства се отопляват с централно парно от Шпителау.

  От срещата стана ясно, че гр. София включва и текстилните отпадъци към системата за разделно събиране и се стреми към по-малко от 10% депонирани отпадъци. Във Виена са достигнали до извода, че само разделното събиране на отпадъци не е най-доброто решение за боклуците, затова каквото остане се изгаря.

   Австрийската столица рециклира над 60% от боклука, имат 400 000 контейнера за разделно събиране. Според експертите, двата процеса не си противоречат и могат успешно да се интегрират в еко системата на града.

Припомняме, че през м.май 2018  СОС одобри изтегляне на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF горене на отпадъци. Инсталацията за оползотворяване на модифицирано гориво от битови отпадъци е част от третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“, а при втората – заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel – RDF фракция. В момента в София няма инсталация за оползотворяване на RDF и общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му. Новата инсталация ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София в района на Централна гара. От RDF горивото когенерацията ще произвежда комбинирано електрическа и топлоенергия.