Новини

<< Към всички новини

Започна прием на документи за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди в кв. „Требич“

24/01/2020
Card image cap

На 23 януари 2020 г., се проведе информационна среща  във връзка със стартиране на Пилотна фаза на Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR по Програма LIFE на Европейския съюз.

В рамките на първия етап от Кампанията за безплатна подмяна  на стари отоплителни уреди,   се предвижда преход към алтернативни форми на отопление за домакинствата от 4 квартала и 9 села на територията на Столична община, сред които е и кв.“Требич“.  

„Чрез Интегрирания проект имаме възможност да подобрим качеството на въздуха на           територията на Столична община. Нормативната база, засягаща енергийните помощи, е най-важната за нас“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“ по време на  

срещата. Той  допълни , че борбата със замърсяването на въздуха е обща задача и институциите трябва заедно да търсят ефективно решение на проблема.“

 

На информационната среща присъстваха представителите на Столична община, Нина Макарова  - директор  на дирекция „Околна среда“, и Лъчезар Петрунски -  началник отдел „Околна среда“,  които представиха подробно целите на Проекта и процедурата за кандидатстване по него. Присъстващите граждани от кв.“Требич“ имаха възможност да зададат въпросите си и да получат подробни отговори.

Предвижда се да бъдат подменени старите отоплителните уреди на дърва и въглища на общо 4 925 домакинства  на територията на Столична община с нови уреди на газ и пелети. Основната цел на проекта е да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Toвa e пъpвият oдoбpeн oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия пo Πpoгpaмa LІFЕ интeгpиpaн пpoeĸт зa Бългapия. Глaвнaтa цeл нa интeгpиpaния пpoeĸт e пoдoбpявaнe нa ĸaчecтвoтo нa въздyxa в столичната oбщина. Ocнoвният инcтpyмeнт зa пocтигaнe нa цeлтa e paзpaбoтвaнe и пpилaгaнe нa Cxeмa зa пpexoд ĸъм aлтepнaтивни фopми зa oтoплeниe нa дoмaĸинcтвaтa..

Крайният срок за приемане на документите  за кандидатстване на жителите на кв. „Требич“ е 31 март 2020 г., като се предвижда уредите да бъдат доставени до месец юни, след като се финализира процедурата  по обществената поръчка.

Желаещите домакинства трябва да подадат формуляр за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди в делничените дни от 14:00 ч. до 18:00 ч. в  Местен център за  администриране на схемата: 

Адрес: кв. „Илиянци“, бул. „Рожен“ 61, в сградата на НЧ „Отец Паисий“ 1930, от южната страна на сградата, работно време : 14.00-18.00 часа, всеки делничен ден, Александър Димитров

Телефон за контакт: 0882 030 818

Крайният срок за приемане на документите е 31 март 2020 г.

 

Телефони за контакт за повече информация

Покана за кандидатстване по проект за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата

Документи за участие в процедурата за преход към алтернативни форми на отопление

Официален сайт на интегрирания проект по Програма LIFE