Новини

<< Към всички новини

Фестивал на зимните традиции и обичаи в кв. Требич

31/01/2020
Card image cap

Невероятна енергия и празнично настроение донесе първият Фестивал на зимните традиции и обичаи на стотиците жители и гости на кв. “Требич“. В неделния ден имаше от всичко по много – усмивки, български народни песни и танци, слънце, хубави емоции и много нови приятелства. Младата и талантлива народна певица Светла Дукатева разплака млади и стари с невероятно изпълнение на български фолклорни песни. Водещата Анета Вълканова завладя вниманието на гостите като даде живот на зимните български обичаи. Тя пресъздаде обичаите на “Сурвакарство ", "Водици ", "Бабин ден ", "Трифон Зарезан ", "Тодоров ден", "Баба Марта" със съдействието на участниците от клуб за народни хора и танци “Мойто либе“. Пролетта дойде победоносно в кв. „Требич“, на гърба на черния красавец - конят Дирк, който се превърна в атракция за гостите на Празника.

Фолклорната танцова програма преплете в едно традиции и емоции - танцьорите от клуб за народни хора и танци "Мойто либе" , както и съставите към НЧ "Просвета 1919" – клуб „Българско хоро“ и школа по народни танци „Шопска академия“ към НЧ "Отец Паисий 1930" потопиха всички във фолклорната магия. „Вярвам, че едни от важните ни поводи за гордост са българския фолклор и празнични традиции. Не мога да скрия радостта си от огромния интерес към кулинарния конкурс за домашни вино, пита и баница. Докато предаваме нашите традиции от поколение на поколение, ще я има България.“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

 Победителите в Конкурсите получиха Грамоти, както и специални предметни награди от организатора район „Надежда“. Експертно жури, в състав Стефан Гергов, инженер-технолог, Цветомир и Любомир Котеви, със специалното участие на Анна Александрова, народен представител от район „Надежда“, определи победителите при производителите на домашното червено вино: 1. Цветанка Недкова, кв. „Требич“ 2. Александър Конев, кв. „Требич“ 3. Калоян Крумов, кв. „Илиянци“ Журито в категориите баница и питка затруднихме максимално – невероятни на вид и вкус тестени изделия опитаха Ели Киселова, председател на Пенсионерски клуб в кв. “Свобода“, Звезделина Петрова , секретар на читалище „Просвета 1919“, кв. Требич и Евгени Марински, председател на Сдружение “Заедно сме Надежда“.

Категоричната първа награда при домашните пити беше за Лилиян Георгиева, която очарова с презентация, вид, и страхотен вкус на домашната погача. В призовата тройка, се наредиха още Светлана Първанова и Екатерина Гьорева. Децата и преподавателите от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ триумфираха с челното място в конкурса за домашна баница . Поздравления за тях и представителите на местното 63 ОУ „Христо Ботев“, които участваха отборно и заинтригуваха учениците с българските обичаи.

Останалите победители в тази категория са Десислава Гьорева и Цветанка Недкова. Най-атрактивният конкурс за гостите са оказа надпреварата за рязане на лук, в който се включиха трима представители на силния пол. Победителят Боби от кв. „Требич“ получи награда, с която да продължи да развива уменията си в кулинарията. Утешителните награди и доброто настроение останаха за неговите конкуренти Иво и Константин. Първият Зимен фестивал на традициите и обичаите постави едно добро начало, което показа, че фолклорната ни палитра е богата и жива. От нас зависи, да я съхраним, обогатим и предадем на младото поколение.