Новини

<< Към всички новини

Заключителна конференция „MOV-UP - траектория на постиженията" по проект „Изграждане на устойчива мотивация и ценностен модел за живота чрез ранното детско образование“ (MOV-UP)

29/11/2019

Заключителна конференция „MOV-UP - траектория на постиженията“ се проведе в рамките на проект „Изграждане на устойчива мотивация и ценностен модел за живота чрез ранното детско образование“ (MOV-UP, 580339-EPP-1-2016-1-BG-EPPKA3-IPI-SOC-IN), чийто бенефициент е район “Надежда“. Събитието бе организирано от районната администрация, съвместно с фондация „Междукултурно сътрудничество“.

Форумът се състоя на 25 ноември 2019г., в зала „Сердика“ на хотел „Централ“. Партнъори по проекта са Литва, Турция, Гърция, Италия, Малта, като той е осъществен с подкрепата на Европейската комисия. Участници в дейностите от българска страна са градини от столичните райони „Студентски“ и „Панчарево“ и от градовете Видин, Хасково, Стара Загора и Кюстендил.

На събитието присъстваха замесъник – кметът на район „Надежда, г-жа Анелия Георгиева, началник на отдел „Образование“, г-жа Анита Игнатова и екип на структурата в районната администрация, Иглика Ангелова и Рени Димова от фондация „Междукултурно сътрудничество“. Председателят на ОбКС на СБУ за район „Надежда“, г-н Георги Данов, началникът на отдел „Образование“ от район „Студентски“, г-жа Ани Тодорова, учители и директори от детски градини и училища от района – бенифициент по проекта, както и от районите „Студентски“ и „Панчарево“, 5 ОУ „Христо Ботев“, гр.Кюстендил и ДГ „Русалка“, гр.Видин.

„Радвам се, че благодарение на този проект получихме реална възможност да повишим уменията на учителите за създаване на приобщаваща учебна среда, която предлага съпричастност и емоционална подкрепа, и укрепва детската устойчивост срещу трудностите в живота“. Това заяви заместник – кметът на район „Надежда“, г-жа Анелия Георгиева по време на официалното откриване на конференцията. „Наистина вярвам, че успяхме да изградим устойчива мотивация и ценностен модел за живота, чрез иновативни методи в детското образование“, категорична бе тя.

Програмата на конференцията откри координатотър по проекта Рени Димова с негово представяне. В рамките на форума бяха обсъдени положителните резултати от съвместната работа и бяха презентирани разработени иновативни практики. Част от реализираните дейности бяха представени от директорите: д-р Петя Радева на 38 ДГ „Дора Габе“, Виолета Дряновска на 10 ДГ „Чебурашка“, София Янкулова на 66 ДГ „Елица“ и от екипа на ДГ „Русалка“, гр.Видин. Основните теми на практиките бяха фокусирани върху характеристиките на съвременните деца, както и поведенческите особености на тези, които растат в различна социална и културна среда. Иглика Ангелова запозна присъстващите с резултати от международното сътрудничество и квалицикационните дейности за учители по проекта. Бяха разгледани многобройни рискови фактори на съвремието, които повлияват на развитието и емоционалното съзряване на децата. В програмата бяха демонстрирани също и дейности за изграждане на емоционалната и психическа устойчивост на детската личност при сблъсък с външни фактори. Истъкнато бе значението на ценността на културното обогатяване, като ключ към подобряване качеството на взаимоотношенията в образователния процес и ролята на родителите като партнъори на педагозите за ранното детско развитие.

 

По време на конференцията бяха връчени грамоти за активно участие и творчески постижения, реализирани от директори, учители и родители на детски градини, както и на партнъорите от фондация „Международно сътрудничество“ за подкрепа на организацията, координирането и реализирането на проекта.