,

Столична Община Район "Надежда"

гр.София, жк.Надежда, ул."Кирил Дрангов" 55
Първата среща на младите учители в район „Надежда“ със знакови фигури от образователната система

Публикувано на: 23/12/2017
RSS
Print this page

На 21.12.2017 г., кметът на район “Надежда“ инж. Димитър Димов беше  домакин на Първата среща на младите учители в район „Надежда“ със знакови фигури от образователната система. Над 60 млади учители от всички детски градини и училища в район „Надежда“ дискутираха важни теми в образователния сектор.
Наши гости бяха г-жа Татяна Георгиева, Председател на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичен общински съвет, г-жа Янка Такева, Председател на Синдикат на българските учители, г-жа Ваня Кастрева, Началник на РУО-София град, г-н Емил Миков, старши експерт в Дирекция „Образование“, Столична община.
„Образованието е приоритет за мен в ежедневната ми работа от първият ми мандат като кмет на район „Надежда“ до днес. Именно затова е особено важно, че 10 образователни обекта (5 градини и 5 училища) от район „Надежда“ са включени в Интегриран план за развитие на гр. София, който предстои да стартира през 2018 г. По този начин, ще променим облика на голяма част от образователната инфраструктура.“, каза инж. Димов на младите педагози. Той  благодари на  официалните гости за усилията, което влагат за издигане на образованието в България.
В своето обръщение към аудиторията г-жа Татяна Георгиева каза, че е развълнувана да види толкова много млади хора, които са избрали достойната учителска професия. „Вашата роля е особено важна, защото именно вие имате възможност да научите младите хора на ключови знания и умения“, допълни тя.
В емоционалното си участие, синдикалният лидер г-жа Янка Такева акцентира, че всяка крачка в образователната система е насочена към учителите. Тя посочи, че бюджет 2018 в сферата на образованието е с 410 млн. лева повече.
По време на изказването си тя сподели, че с екипът на инж. Димитър Димов  задава добри модели на работа в образователната система и припомни, че преди няколко години той беше  удостоен от СБУ с големия приз „Най-добър социален партньор - кмет“.

Аудиторията имаше възможността да разбере, че основните теми по време на ротационното председателството на България в сектора на образованието са гражданското образование и формиране на нова ценностна система сред младите хора. Социалната политика на държавата минава през образованието, отбеляза г-жа Такева, защото социалните помощи са обвързани с броя на неизвинените отсъствия на децата в образователните институции. Тя засегна и темата за над 450 деца на мигранти, които се обучават в гр. София и са интегрирани в образователната мрежа на столицата. В хода на участието на г-жа Такева възникна идея за сформиране на клуб на Младия учител в район „Надежда“, която беше подкрепена  безрезервно от районна администрация „Надежда“.
По покана на г-жа Такева, организаторите на Първата среща с млади учители ще бъдат гости на Конференция, посветена на младите учители - връзката между синдикати, министерство, местна власт- която ще се проведе на 27 март 2018 г., в рамките на ротационното председателство на България.
Началникът на РУО-София град, г-жа Ваня Кастрева поздрави всички присъстващи и определи СБУ като изключително силен и значим социален партньор. Тя напомни, че времето, в което младите учители са в училище и детска градина е безценно. Според нея професията на учителя е събирателен образ на психолог, артист, добър комуникатор и администратор. Тя отправи поздравления към мен и с колегите ми, с които полагаме усилия да формираме образователна общност. „Упражнявайте своята професия с любов, защото тя неизменно се връща към вас“, завърши г-жа Кастрева.
Емоционална, полезна и перспективна – такава беше  среща с младите педагози. Правилната посока е начертана, а именно  общуваме с всеки млад учител, възможност да получи детайлна информация, развитие, както и нови насоки в  учебно-образователния процес. През 2018 г., инж. Димов и експертите на район „Надежда“ ще положат  усилия да развият тази тема,и да предложат интересни срещи и събеседници за младите учители в район „Надежда“.

Изказваме специална благодарност  за чудесните снимки и подкрепата на Георги Алексиев от Art Laboratory for Photography

Снимки от събитието тук