,

Столична Община Район "Надежда"

гр.София, жк.Надежда, ул."Кирил Дрангов" 55
Солна стая в детско заведение в 171 ДГ „Свобода“

Публикувано на: 27/10/2017
RSS
Print this page

За първи път в България - солна стая в детско заведение  в 171 ДГ „Свобода“

 

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов откри първата в страната солна стая на територията на детска градина, която е разположена  в 171 ДГ „Свобода“. Специални гости на събитието бяха Роберт  Робертович   Шестаков  - първи  секретар на посолството на  Руска Федерация, представители на РУО,  директори на училища и детски градини. Със специална музикална  програма, децата поздравиха  своите скъпи гости.

Заместник-кметът Барбалов  поздрави екипа на детското заведение за реализираната иновативна идея и пожела на децата много здраве и усмивки при използването на  новата придобивка.

Солната стая е оборудвана е с  високо технологичен уред- халогенератор, който създава подходящ терапевтичен микроклимат, както и занимателни  уреди и пособия  необходими на  децата по време на сеансите. Стените  са покрити с 4 слоя висококачествена природна сол,  а халогенераторът  впръсква  сух аерозолен натриев хлорид , който се вдишва и оказва благотворно  влияние върху биохимичните процеси на човешкото тяло.  Чрез процедура в солната стая  се прави профилактика срещу сезонните вирусни инфекции и се стабилизира имунната система на децата. Предвижда се около 280 деца от 171 ДГ „Свобода“, на възраст от  4 до 7 години да използват съоръжението напълно безплатно, по  предварително изготвен график, средно по четири пъти в месеца за всяко дете. Децата ще имат възможност да посещават стаята, след информирано съгласие от родителите им, и писмено разрешение от личния лекар. Изграждането на солната стая е финансирано от Столична община, и е на стойност   21 480 лв. Предвижда се да бъде  извършен анализ на  ефекта и действието на халотерапиите върху целевата група.

Идеята за създаването на солната стая е на бившия директор Диана Русимова, която реализира   четири  годишна дейност  по проект “Възпитание на ценности чрез образователни теми“- с партьори  МГПУ- Москва, Кариерен център на БАН и  още 2 детски градини от  гр. София.  Постигнатите  резултати  провокираха начало на втори етап от развитие на проекта  под името “Здравето като ценност и здравословни технологии за утвърждаването му“.  Той е свързан с приложение  на нови технологии,  насочени към  профилактика  и подобряване здравния статус на децата.   Реализираната идея е вследствие на двустранния  информационен обмен   между   партньорите в проекта и споделянето на   добър педагогически опит и практика.

 

Снимки от събитието тук