,

Столична Община Район "Надежда"

гр.София, жк.Надежда, ул."Кирил Дрангов" 55
НЧ „Искра“ организира благотворителен концерт в Северен парк

Публикувано на: 04/10/2017
RSS
Print this page

НЧ „Искра“ организира благотворителен концерт в Северен парк

 

На 30.09.2017 г., в Северен парк се състоя  благотворителен фолклорен концерт, организиран от НЧ „Искра“ , кв. „Толстой“. Събитието беше в подкрепа развитието на читалищната дейност и съхранение на българските традиции.

Танцови школи, клубове и формации от различни части на столицата  се обединиха около идеята, че читалищните дейности  предлагат   културно и образователно средище на жителите на града. Българското читалище е една своебразна общност, цялост и магия.

Организаторите благодарят на своите идейни съмишленици - дългогодишната солистка на Национален Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“ Сорина Богомилова и изявения народен певец Димитър Лукарски  за  подкрепата. Сред участниците в концерта бяха още Асти Денс от НЧ „Искра“, с художествен ръководител Николай Бояджиев, клуб за народни танци „На мегдана“ , филиал „Надежда“, с гл. художествен ръководител Даниел Костов, „Весело хоро“ , с. Доброславци с гл. художествен ръководител Иван Йотов, клуб за народни хода „Панчарево“, с гл. художествен ръководител Бетина Христова,  „Шопски ритми“, с. Иваняне, с гл. художествен ръководител Антоанета Асенова-Данова., Школа за балкански и български майсторски хора на леса „Бояна“, с гл. художествен ръководител Мирослав Димитров. Специалното участие на таекуондо клуб „Банкя“, с ръководител Виктория Христова, Елица Костадинова и Васил Боянов впечатли публиката в Северен парк. Аплодисменти получи и младата надежда Антонио Симеонов, ученик от НМУ „Любомир Пипков“, гр. София и носител на множество първи и специални награди от певчески конкурси. Българските традиции оживяха в музикалното изпълнение на   трима майстори  на гайда от читалище „Николай Хайтов“.

Ръководителите на танцовите състави организираха открит урок по фолклорни танци, като показваха хора от различни области на България на желаещите да се включат.

Благодарим на всички формации, които се включиха в  този фолклорен празник, с който показахме, че българските традиции са живи и вплетени в настоящето, за да   пребъдат през вековете.

Още снимки от събитието тук