,

Столична Община Район "Надежда"

гр.София, жк.Надежда, ул."Кирил Дрангов" 55
БЛОК КИНО отново гостува на район "Надежда" с безплатна прожекция на открито

Публикувано на: 08/08/2017
RSS
Print this page


Блок Кино гостува на жителите на район "Надежда" с прожекция на открито в Северен парк. Фестивалът на ново българско игрално кино под открито небе зарадва жителите на столицата през юли и август.

Независимият проект“Блок Кино” стартира през 2015 г., като организаторите вярват, че новите културни центрове са кварталите. Общо 20 игрални филма ще бъдат представени в различни квартали на столицата през лятото на 2017 г.. В основата на идеята им е да срещнат новото българско кино с неговите зрители там, където всички се чувстваме уютно и комфортно - пред блока, в кварталния парк или в двора на близкото училище и да предизвикаме трансформация и открит диалог – за кино и ритъма на градския живот. Организатор на Блок Кино е "АС-Лаборатория за културни инициативи", а проектът е финансиран по Столична програма "Култура" на Столична община.

За трета поредна година ИКЕА застава зад инициативата Блок Кино, като предоставя удобни мебели за зрителите.

"За нас в ИКЕА е важно да правим всеки ден по-добър за хората. Подкрепяме БЛОК КИНО, за да могат повече зрители да гледат българско кино и да помогнем на хората от квартала да се опознаят и да общуват по-често в свободното си време”, сподели Йоана Цонева от ИКЕА.

Програмата в район "Надежда" включваше прожекция на филмите "Добри" (2016) и "Съдилището" (2014)

Късометражният филм "ДОБРИ",(България, 2016, 27 мин) , с режиьор Орлин Милчев, в ролите: Ламине Бамба, Йордан Петков, Емил Марков показа историята на овчаря Кольо, който се натъква на един изгубен незаконен бежанец в Стара планина, в близост до границата. Срещата между двамата се оказва началото на мост между два различни свята, като Кольо осигурява подслон на бежанеца и му дава българското име “Добри”.

"Съдилището" разказва една от многото човешки истории, които режисьорът Стефан Командарев слуша в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на планината с голям екип от каскадьори.В ролите: Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев и др.