Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Обществена дискусия за ИПЗ за УПИ ХI-1765”ЗА ЖС, МАГАЗИНИ, ОФИСИ, ГАРАЖИ И ОО“, кв. 87, м. “ж.к. Надежда 4”

12/04/2024
Card image cap

На 11.04.2024 г., в заседателна зала на район „Надежда“ (ул. „Осми март“ №6, етаж 2), беше проведена първата обществена дискусия относно проект за подробен устройствен план /ПУП/ - изменение на плана за застрояване /ИПЗ/ за УПИ ХI-1765”ЗА ЖС, МАГАЗИНИ, ОФИСИ, ГАРАЖИ И ОО“, кв. 87, м. “ж.к. Надежда 4“, СО – район „Надежда“.

Обществената дискусия е проведена на основание чл. 22, ал. 4, във ръзка с чл. 127, ал. 1 от ЗУТ  и чл. 4, ал. 1, т. 2 от Наредбата за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания в областта на пространственото развитие и устойство на територията на Столична община (Приета с Решение № 661 на СОС по Протокол № 41 от 12.10.2017 г. на СОС),

 

На срещата присъстваха: кмет на СО - район „Надежда“ - инж. Димитър Димов, началник отдел „УТКР“ – арх. Владимир Митрев;   началник отдел „КДПП“ – Цветелина Стефанова; младши експерт отдел „УТКР“ – арх. Олга Божичкова, представители на проектантите  и заинтересовани граждани.

     Срещата започна с информация, че процедурата за обществено обсъждане е първа стъпка по представяне на проекта. За тази цел проектът за /ИПЗ/ е изпратен в СО – район „Надежда” от  СО – Направление „Архитектура и градоустройство” /НАГ/. Обществената дискусия цели да запознае гражданите и да предостави информация за проектното решение за изменение на плана за застрояване на УПИ ХI-1765”ЗА ЖС, МАГАЗИНИ, ОФИСИ, ГАРАЖИ И ОО“, кв. 87, м. “ж.к. Надежда 4“, СО – район „Надежда“.

 

За тази цел е дадена е думата на арх. Георги Шопов, проектант, който запознава  гражданите с проектното предложение на фаза градоустройство.  Обяснява, че цялата процедура  се осъществява  от Направление «Архитектура и градоустройство» на Столична община в следните  стъпки: допускане, изготвяне на проект, обществено обсъждане, решение на експертен съвет и обявяването му на заинтересованите лица.

     Той предостави информация, че съгласно ОУП на СО, приет с решение № 697 от протокол № 51/19.11.2009 г. на СОС и решение № 960/16.12.2009 г. на МС,  частният имот попада в „Жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване” (ЖК), която има следните устройствени параметри: макс. плътност: 40 %; макс. кинт.: 3,0; мин. озеленена площ: 40 %; кота корниз: 26 м. – за жил. сгр. / 32 м. – за общ. сгр.

     Действащите планове за регулация и застрояване са одобрени с Решение № 342 по Протокол № 83/ 11.06.2015г. на СОС. Допълнителна информация за проекта включваше: Проектът не предвижда намалени отстояния., с ИПЗ не се променя начин на застрояване, което е свободно, с ИПЗ се променя височината на застрояването, като сграда става  Г/М/ОФ+8, с височина Н=26м. Паркирането е осигурено в границите на имота, с предвиждане на подземни гаражи.  Растоянията към вътрешните и уличните регулационни граници отговарят на изискванията от ЗУТ.

      Срещата премина при засилен граждански интерес от заинтересованите лица. Те изразиха категорично несъгласие с  проектното предложение, обект на обществената дискусия. Длъжностните лица от администрацията на СО-район „Надежда“ обясниха, че писмените им становища следва да бъдат депозозирани в указания срок.

     Част от гражданите поставиха въпроси и за предложената улица в проекта, за което получиха разяснения по процедура. Присъстващите  предложиха  частният имот да бъде заменен за общински имот, на което кметът на район „Надежда“ инж. Димов отговори, че няма подобна нормативна възможност, съгласно действащото законодателство.  Гражданите обявиха, че отрицателната обществената нагласа към проекта ще бъде допълнена и от подписка от над 300 живущи, в подкрепа на исканията им.

     Сред останалите доводи срещу проектното предложение, които  различни граждани изтъкнаха са: липсата на паркоместа, намаляване на зелени площи, подпочвени води в участъка, както и повишаване замърсяването на атмосферния въздух.

    

     В срок до 19.04.2024 г. включително, гражданите могат да изпратят своите становища, въпроси, мнения, предложения и/или възражения в писмен вид. Редът на получаване е чрез Деловодство на район „Надежда“ или e-mail: info@so-nadejda.com

 

На 25.04.2024 г. ще се проведе заключителна дискусия, а резултатите от нея ще бъдат изпратени в СО – Направление „Архитектура и градоустройство” /НАГ/.