Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Историческа възстановка по повод 146 години от Освобождението на София

04/01/2024
Card image cap

Гръмовен грохот на оръдия и героични викове ще огласят Северен парк в историческа възстановка по повод 146 години от Освобождението на град София.

Съорганизаторите район „Надежда“ , Сдружение "Национален съюз "Единение" и Сдружение "Обединени Балкани" канят всички гости на историческа възстановка в Северен парк (вход откъм ж.к. "Свобода", ул. "Народни будители") на 06.01.2024 г. (събота), от 13:00 ч.!

В историческите сцени ще се включат близо 60 участника от НС „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.

"Вярвам, че корените на един народ можем да открием в неговата история. Нашето минало е пълно с героични победи, значими дати и велики личности. Мисията ни е да ги предадем на децата на България, за да помнят и съхранят родната история и традици", каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

На 4 януари София празнува своето освобождение от османско владичество в хода на Руско-турската война от 1877-78 г. На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица. Градът с хилядолетна история, разположен върху важен път от Централна Европа към Истанбул, е една от целите на руското настъпление на юг.

Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. Към Софийското поле се насочват генералите Гурко и Раух с двадесет хиляди души от Западния отряд, а срещу себе си имат 15- хилядна турска част. Тя е командвана от Осман Нури паша и е заела подстъпите и укрепленията около София. Сраженията за града започват на 31 декември при близкото село Горни Богров. След като опожаряват селата Долни Богров и Ботунец, турските съединения нападат колоната на ген. Веляминов, чиито войници отразяват щурма на неприятеля и на 1 януари преминават в контраатака. В София ясно се чуват топовните гърмежи, а когато разбитата войска на Осман Нури паша, в която има много ранени, се завръща от сраженията, става ясно, че освобождението е близо. Ген. Гурко е посрещнат триумфално от радостните граждани, а в църквата „Света Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен.

Историческата възстановка на Освобождението на град София е с вход свободен!