Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Два блока от район "Надежда" са одобрени за саниране с изцяло безвъзмездни средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“

02/01/2024
Card image cap

Честита нова година! Бъдете здрави, успешни и много щастливи!

Нека 2024 година е изпълнена с добри новини!

Ние започваме с информацията, че 2 (две) многофамилни жилищни сгради в район "Надежда" са одобрени за саниране с изцяло безвъзмездни средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. Третият кандидат от район "Надежда" - блок 8 Б в жк "Свобода" - е в резервния списък. 

Поздравявам етажните собствености на бл. 119 в жк "Надежда" 1 (одобрен бюджет по НПВУ в размер на 1 152 009..40 лв) и блок 3 в жк "Толстой" (1 416 266.67 лв.) за активността по време на подготовката. Благодаря на моя екип в район "Надежда" за добрата координация и експертни умения при подаването на предложенията. Пожелавам успех и на блок 8 Б, в случай, че внесе своите документи за участие в Етап II от процедурата .

Общо 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени по новата програма, като мерките за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лева.

През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. При своевременното провеждане на процедурите по ЗОП, изпълнението на предписаните за обновяване на сградите мерки ще може да започне още през строителния сезон на 2024 г. 

 imageЦелта на мерките, които ще се изпълнят в двата етапа на процедурата, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление „В“. Цели се и намаляване на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др. 

Пълен списък с одобрените кандидати и допълнителна информация вижте тук: 

https://www.mrrb.bg/…/756-bloka-sa-odobreni-za-sanirane-po…/

Снимка: Блок 61 в жк "Толстой", с въведени мерки за енергийна ефективност по Националната програма за енергийна ефективност