Новини

<< Към всички новини

Китайска делегация се срещна с кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов

03/09/2019
Card image cap

Шестчленна  делегация от обшинската администрация на   град  ЧингТиен, Китайска Народна Република посети  гр. София  и се срещна с кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и кмета на район „Овча купел“ Христина Семерджиева.

„За мен е чест, че се отзовахте на нашата  покана да посетите град София и да се запознаете  с работата на  местната администрация.  През 2019 г., се честват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите държави и вярвам, че ще продължим добрата комуникация и  партньорство помежду си.“,  каза кметът инж. Димитър Димов.  След приветственото слово, инж. Димитър Димов запозна делегацията  с дейностите на общинската администрация като постави акцент върху секторите образование и култура, като подчерта значението на   столичния проект по изграждане на метрото за развитието на двата района и града ни.

От своя страна, кметът на район „Овча купел“ Христина Семерджиева разказа за природните дадености на своя район, както и за емблематичните минерални извори в него.

По време на срещата,   директорът на 101 СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“ Весела Иванова впечатли гостите с информацията, че над 200 деца от повереното и училище изучават китайски език с подкрепата на китайски учител-доброволец. Тя благодари на Българско-китайската търговска камара и Институт „Конфуций“ за ползотворното сътрудничество през годините.

„Впечатлен съм от приятелската среда в столицата и район „Надежда“. Благодаря ви за усилията, които полагате  моите  сънародници да  се чувстват като у дома си. Гарантирам, че ще разширим взаимоотношенията между „Надежда“ и град ЧингТиен, като установим  партньорство между 101 СУ „Бачо Киро“ и подходящо училище от моя град. В последните  10 години, за нас София и „Надежда“ са думи, с които свързваме приятелството.“, каза ръководителят на китайската делегация  Ю Лигонг,

 

В знак на добрите  отношения между двете държави, кметът инж. Димитър Димов подари на делегацията картина с гълъб - символът на район „Надежда“, специално изработена от местни деца.  От своя страна, гостите  връчиха на районните кметове традиционни китайски фигури, свързани с историята и производството в града им.