Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Район „Надежда“, Столична община и Фондация „Искам бебе“ с проект за насърчаване на навременното родителство

01/12/2023
Card image cap

В рамките на Програма „Европа“ на Столична община Фондация „Искам бебе“ реализира проект за превенция на сексуално и репродуктивно здраве в столични училища.

Инициативата премина под названието: „Свери биологичния си часовник. От теб зависи!“ и имаше за цел да насърчи младите хора в София да се ангажират със семейното планиране, личностното и професионално развитие. Създадена е специализирана интернет платформа Koga.BG с подбрана информация за важността на навременно родителство и здравословните проблемите, с които се срещат двойките, решили да бъдат родители на по-късен етап.

Кампанията на Фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките, като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г. е 30,7 години, а през 2010 г. е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г. в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

В рамките на проекта д-р Александър Кобаков, акушер-гинеколог в болница „Св. София“, и психотерапевта Елена Димитрова проведоха интерактивни сесии в 15. ОУ „Адам Мицкевич" и 153. Спортно училище „Неофит Рилски", където обсъждаха темата за сексуално и репродуктивно здраве, изчерпване на яйчниковия резерв, устойчиви партньорства и контрацепция. Изработен е специализиран видеоклип, насочен към младежите с информация за необходимостта от контрацепция и здравословен начин на живот и как това влияе на репродуктивните им способности и яйчниковия резерв.

Част от проекта е проведената анкета сред 1094 млади хора на възраст 18 – 35 г. Сред отговорите се открои необходимостта от финансова стабилност и подходящ партньор като основни фактори, влияещи върху решението да бъдат родители. Забележително е, че голяма част от младите хора не осъзнават влиянието на здравословни проблеми върху репродуктивната им способност.

В закючителното събитие се включиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Дончо Барбалов, които се ангажираха с каузата на „Искам бебе“ още през 2015 г., когато бе създадена Общинската програма за финансиране на инвитро процедури с донорска яйцеклетка, благодарение на която са родени 40 бебета. Госпожа Фандъкова изрази благодарност към Фондация „Искам бебе“ и ръководствата на училищата, участвали в проекта. Тя подчерта важността на подобни инициативи в подготовката на младите хора за отговорно родителство и изрази надеждата си, че програмата ще бъде разширена и подкрепена финансово от общината.

Фондация „Искам бебе“ връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова специален знак „Посланик на каузата  „Искам бебе“, удостоверявайки нейния принос към инициативите за здравословно семейно планиране в столицата.

Проектът, който се осъществява от Фондация "Искам бебе", финансиран от Столична община, Програма „Европа 2023“ не е само информационен, но и вдъхновяващ – подпомага младите хора да създадат устойчиви и здравословни отношения и подготвя бъдещите родители за отговорните стъпки в живота. С подобни инициативи София стъпва към по-светло и отговорно бъдеще, където всяко бебе се ражда в любяща и подготвена среда.