Промишлена Зона

<< Към всички новини

От 21 до 27 септември е срокът за регистрация на учениците, които желаят да участват в конкурса-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

19/09/2023
Card image cap

На 21 първи септември стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, който се организира от фондация „Добрият пример“ с финансовата подкрепа на Столична община.

Регистрацията става онлайн, на интернет адрес https://rabotilnitsazareporteri.com/, като всички, които желаят да предизвикат и развият своя творчески талант и умения, трябва да подготвят и приложат във формата есе на тема „Разкажи за София“.

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. Получените до тогава есета, ще бъдат разгледани от професионално жури и от тях ще бъдат селектирани 30 ученици, финалисти в конкурса. След като бъдат избрани, те ще бъдат разпределени на екипи от ментори и ще продължат работата си с тях по изпълнението на следващите творчески задачи.

Ментори на участниците ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, сред които: Кристина Баксанова - журналист в bTV Media Group, Доника Ризова – журналист, медиен и комуникационен експерт, телевизионен и радиоводещ, автор на книги за деца и възрастни, Диана Янкулова – журналист и радиоводещ в Българско национално радио, д-р Иван Вълчанов – преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации на УНСС, Симеон Александър от БНТ, победител в Работилница за репортери 2017 г., Васил Койнарев – журналист, лектор, редактор на свободна практика, основател на www.redaktor.bg, отговорен редактор на www.uspelite.bg.

Сред журито на конкурса личат имената на Светослав Иванов от bTV Media Group, Филипа Иванова от БНТ, Калина Донкова от Bulgaria on Air, Марина Стоименова от Euronews, доц. Стела Ангова от УНСС, Емил Спахийски от Азбукари, Неда Василева от Code Health TV и др.

В „Работилница за репортери – Разкажи за София“, могат да се включат всички ученици от 8. до 12. клас в столичните училища. Най-добрите произведения на участниците ще бъдат публикувани на сайта на проекта и в партньорски медии.

Учениците ще се състезават за званието „Посланик на София“ и голямата награда на конкурса –  пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставена от българския евродепутат Ева Майдел. Тези от финалистите, които желаят да се обучават в комуникационните специалности в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, ще получат и прием без изпит в катедрата.

Имената на победителя и призьорите ще станат известни на специална церемония, която ще се проведе на 26 октомври.

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучениe „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община по „Цели, приоритети и организация на Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.“.