Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Статия 9 Доброволност

07/09/2023
Card image cap

Принципите на процедурата по медиация

Процедурата по медиация се основава на 5 принципа, чието спазване медиаторът следи и гарантира през цялото време на провеждането й. Те са темелите, без които медиацията би представлявала един обикновен разговор. Представяме ви един от тях – принципа на доброволност.

Доброволност

Закрепен е в разпоредбата на чл. 5, предложение второ от Закона за медиацията. Означава, че само със съгласието на страните може да се проведе такава процедура. Ако някоя от тях заяви несъгласие в който и да е момент – преди започването или по време на процедурата, то тя не може да се проведе или, съответно, продължи.  Започването на процедурата е обвързано със съгласието на страните: когато съгласието е изрично, това е началният момент; когато обаче и двете страни са дошли в първа обща среща, без изрично да са заявили съгласие, се счита, че е поставено началото на процедурата и се предполага, че страните присъстват доброволно. 

Свободната воля за участие на страните се гарантира от законово предвидената възможност всяка от тях да се оттегли от процедурата по всяко време и във всеки неин етап, без от това да произтичат негативни последици. 

С измененията на Закона за медиацията, които ще влязат в сила от 01.07.2024г. се предвижда, че в случаите и при условията, предвидени в закон, съдът задължава страните по висящо съдебно дело да участват в първа среща в процедура по медиация, която се осъществява в съдебен център по медиация към съответния съд. С това изменение изглежда, че се нарушава принципът за доброволност. Важно е да се отбележи, че това се случва единствено в изрично определени в нормативен акт случаи; в процедури, провеждани в съдебните центрове по медиация и става дума единствено за първа среща между страните.  Извън тези случаи процедура по медиация в съдебен център по медиация може да се проведе и по инициатива на страните по висящо съдебно дело.