Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Възобновяване на строеж на православен храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в жк Надежда 3

25/05/2023
Card image cap

Строежът на православен храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в жк Надежда 3 ще бъде възобновен, след като днес Столичен общински съвет одобри отпускане на средства в размер на 350 000 лв.

"Благодаря за активната позиция и подкрепата на общинските съветници Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva (ГЕРБ /СДС) и Албена Кръстева ("БСП за България"), които са мои съвносители на доклада в Столичен общински съвет. Заедно показахме, че нуждата от ново духовно средище в район "Надежда" е над политиката и различните възгледи . Само обединени можем да работим за развитието на нашия район.", каза инжр Инж. Димитър Димов-Dipl Eng Dimitar Dimov , кмет на район Надежда.

"В последните месеци проведох срещи и консултации с изпълнителя и основен дарител до момента, който подробно ме запозна с възникналите пречки в работния план - епидемичната обстановка и усложнената икономическа обстановка в страната. Дарителят успя да излее основите на храма за своя сметка, а грубият строеж ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Столична община.

Район "Надежда" ще допълни тези усилия с дарителска кампания, средствата от която ще насочим към Църковното настоятелство.", допълни инж. Димов.

Всеки желаещ да се включи с дарение за храма може да го направи и по банков път:

Инвестбанк АД

IBAN: BG30IORT80481094005400

BIC: IORTBGSF

Храм "Свети Серафим Софийски Чудотворец"

Строежът на новия храм започна в края на 2021 г. след решение на Столичния общински съвет за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж. Храмът ще бъде изграден върху общински терен, разположен на 2 194 кв. м. в ж.к. „Надежда“ 3. част. Обектът се реализира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, със съдействието на Софийската света митрополия (Българска православна църква) и църковното настоятелство на новия храм.

"Обнадежден съм, че завършването на Православния храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" се очаква с нетърпение и готовност за подкрепа и от местното общество в "Надежда". Наскоро имах възможност да се запозная с Илинда, млада и позитивна дама от жк Надежда 2, която ме увери, че мога да разчитам на нея в организирането на дарителската кампания.", каза още Кметът на район Надежда Димитър Димов.