Комплектоване на преписка за изкупуване на право на собственост от физически и юридически лица на земя с учредено право на строеж

<< Към всички новини

Предстоящо обучение по проект "Слънчеви градове" (SOLAR CITIES)

16/06/2023
Card image cap

На 23 юни 2023 г. от 16,00 до 18,00 часа в заседателната зала на администрацията в район „Надежда“ ( ул. „Кирил Дрангов“ № 55) ще бъде проведено обучение, насочено към гражданите и бизнеса, в рамките на проект "Слънчеви градове" (SOLAR CITIES), който се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инициатива за климата (EUKI) – инструмент за финансиране на Федерално министерство на околната среда на Федерална Република Германия.

От началото на 2023 г. в рамките на проект „Слънчеви градове“ (Solar cities), чрез използването на безпилотни летателни средства (БЛС) – дронове, бяха заснети покривните пространства на всички сгради на територията на районна администрация „Люлин“, всички 10 микрорайона, кв. "Обеля", част от районна администрация „Връбница“ и ж.к. "Надежда", част от районна администрация „Надежда“. Общата площ на заснетите територии е 42,3 кв. км, което представлява около 10% от територията на Столична община.

Общо в трите района са заснети 5 784 сгради, като заснетата площ на покривните пространства обхваща 11,51 кв. км.

Обучението включва:

Ø описание на процеса на изграждане на фотоволтаична инсталация - от планиране до въвеждане в експлоатация, Трябва да бъде представен подробно необходимия набор от документи и разрешителни, помирителни процедури, срокове, примери с най-често срещаните грешки и начините за предотвратяването им;

Ø финансови механизми и програми, които могат да подкрепят инвестицията;

Ø ползи и начини за сътрудничество (енергийни кооперативи);

Ø примери от първо лице на хора/институции, които вече са изградили и използват електричество от фотоволтаични инсталации – ползи и научени уроци.

Целта на обучението е да се повиши осведомеността и знанията на хората, предприятията и институциите за възможностите за задоволяване на собствените им енергийни нужди чрез изграждане на малки фотоволтаични централи върху неизползвани покривни пространства в градовете.