Новини

<< Към всички новини

Комисия на район „Надежда“ провери над 100 адреса във връзка с болестта Африканска чума по свинете

14/08/2019
Card image cap

Комисия на район „Надежда“ провери над 100 адреса във връзка с болестта Африканска чума по свинете

Комисия в експертен състав  служители на район „Надежда“, Столичен инспекторат –„Надежда“ и 2 РУП извърши обход на над 100 частни  адреса в кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ във връзка с указания за усложнена обстановка по отношение  болестта Африканска чума по свинете.

  Областна дирекция по безопасност на храните София-град (ОДБХ) издава Заповед за предприемане на  мерки за преотвратяване навлизане на болестта на територията на Столична община, след като на  13.08.2019 г. официално е констатиран случай на Африканска чума при диви свине в землището на с. Желява, на границата между София - град и София - област .

В изпълнение на Заповедта,  Комисията на район „Надежда“  обходи лични стопанства тип “заден двор“, състави списък със стопаните, извършили доброволно умъртвяване на животните, както и списък със стопаните, които все още не са предприели подобни действия. Получената информация ще бъде използвана от  ОБДХ-София град за изплащане на финансово обезщетение в размер на 300  лв. на стопанство, само на собствениците, които доброволно са предприели мерки по умъртвяването на свинете си.

При установяване на нарушения  по чл .139, ал. 1 , т.1,2,4-9 от Закон за ветеринарно-медицинската дейност, постоянно действаща комисия на ОДБХ и представители на местната власт ще участват в принудително умъртвяване на място и насочването им за обезвреждане на странични и животински продукти.