Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 26 училища и детски градини по ОПРР „Региони в растеж“

<< Към всички новини

Втора информационна среща за изграждане на многофункционална зала и нов филиал на 83 ДГ "Славейче"в кв. Требич

07/04/2023
Card image cap

На 4 април 2023 г. се проведе втора среща с местната общественост в кв. Требич, за да бъде обсъдено изграждането на новите два обекта в квартала - детска градина и многофункционална зала.

"За съжаление, не срещнах готовност за конструктивен диалог от страна на администрацията и настоятелството на НЧ „Просвета“ 1919", това каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

Той сподели, че неговите очаквания са били заедно да начертаят пътя за развитие на читалището, но вместо това е получил следните предложения от тях:

да се отложи строежа на новата детска градина до изграждането на многофункционалната зала

да бъде преместена новата детска градина в друг общински имот в кв. Требич, за който е нужна нова административна процедура, с всички предвидени в закона срокове.

да НЕ се взима под внимание конструктивната експертиза за лошо състояние на сградата на читалището и издадената Заповед от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за премахването и , като се поискат целеви средства за ремонт на същото.

Преди две седмици инж. Димитър Димов отговори на фалшивите новини и слухове относно намеренията на район „Надежда“ в кв. Требич, като представи работният проект за многофункционалната зала и отправи предложение за временно преместване на дейностите на читалището в сградата на 63 ОУ „Христо Ботев“. Това включва временно използване на двата физкултурни салона, музикалният кабинет и част от архива на 63 ОУ „Христо Ботев“ за нуждите на читалището, при запазване на настоящия график. Той благодари на директора на 63 ОУ К. Новачкова, която предостави своето положително писмено становище в кратък срок.

Той обясни, че по никакъв начин не се стреми към конфликт с местната общественост в кв. Требич. Единственото му желание винаги е било да развива образователната, културна и спортна инфраструктура в кв. Требич.

Сподели, че освен идеи и добри намерения, са нужни и сериозни инвестиции. Над 10 годишният административен труд за проектиране на нова детска градина и многофункционална зала, съпътствани с усилия за осигуряване на финансирането им, бяха финализирани с доклади до Столичен общински съвет. Положителното становище на общинските съветници за двете нови сгради се сблъска с дефицит на идеи, желание и възможности за развитие от страна на администрацията на НЧ „Просвета“ 1919.

"Като кмет на район „Надежда“, не мога да възприема предложението да превърнем местното читалище в музей, вместо в работеща и модерна културна институция", каза инж. Димов.

"Надявам се, че Настоятелството и администрацията на НЧ „Просвета“ 1919 ще проявят отговорност към развитие на читалището. Това е не само тяхно законово задължение, но и се базира на професионалните им компетенции и многобройни заявки за утвърждаване положителния имидж на българското читалище", поясни той.

Темата с двете сгради се превърна в сблъсък на поколенията в кв. Требич. От една страна са бъдещите и настоящи родители на деца в предучилищна възраст, които имат право да получат качествена образователна среда в новата детска градина. От друга - администрацията на читалището, която поставя на първо място собствения си комфорт и лични убеждения за избор на подходяща сграда на НЧ „Просвета“ 1919.

"Мой дълг е да избера най-доброто решение за развитието на кв. Требич, като спазвам законовите процедури и решения на административните органи", каза кметът.

"Ще бъде подготвено експертното становище на район „Надежда“ по отношение на изпълнението на Решенията на СОС за двата обекта, след което ще запозная обществеността с него", допълни той.