Новини

<< Към всички новини

Информационната среща на тема представяне на Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд –етап I

13/02/2023
Card image cap

Уважаеми дами и господа,

Благодарим Ви за интереса към информационната среща на тема представяне на Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд –етап I“ !

Отново, обръщам внимание, че крайният срок за подаване на документите към водещия партньор - район "Надежда" е 10 май 2023 г., до 17.00 ч. в Деловодството на район "Надежда". (ул. "Кирил Дрангов" 55).

От своя страна, екипът на район "Надежда" ще подаде всяко проектно предложение по указания начин, в срок до 31 май 2023 г.

Екипът на район "Надежда" продължава да бъде на Ваше разположение, при необходимост от допълнителни консултации и експертна помощ.

Апелираме към активна двустранна комуникация, за да се уверим, че всеки от изискуемите документи е допустим и разполагаме с достатъчно времеви ресурс за внимателен преглед да документите и подготовка на проектните предложения.

Използвам възможността да насоча на Вашето внимание ключови документи, свързани с Процедурата (също публикувани на интернет страницата на район "Надежда" : www.so-nadejda.com) :

Линк към Насоки, Приложения, Въпроси и отговори :

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/dbc86350-cccd-414a-a175-a1d440952525

Списък на фирмите и лицата извършващи обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради (лицата вписани в публичните регистри по чл. 44, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност):

https://portal.seea.government.bg/bg/Companies/Register

Списъци на инженерите с пълна и ограничена проектантска правоспособност и бюрата, извършващи проектантски услуги:

https://kiip.bg/register

За допълнителна информация, може да се свържете с ресорния екип на район „Надежда“ инж. Георги Александров - 0889 522 408 - iib_nadejda@mail.bg инж. Бойко Дръндарски - 02 495 11 42 - iib_nadejda@abv.bg Симона Терзиева, юрист - 02 495 11 49 - s.terzieva@so-nadejda.com

Цветелина Стефанова, "Комуникации", info@so-nadejda.com

Административният офис на район „Надежда“ е адрес: ж.к. „Надежда“ 1, ул. „Кирил Дрангов“ № 55. Приемно време – всеки четвъртък, с работно време от 08:30 ч. до 17:00 ч. Ресорните експерти са на разположение и извън регламентираното приемно време.

Прилагам, аудиофайл от проведената на 8.02. информационна среща, както и базова презентация, изготвена от Министерство на регионално развитие и благоустройството.

Екипът ни остава на Ваше разположение и Ви пожелава успех в подготовката на необходимите документи по Процедурата!

С уважение,

Цветелина Стефанова

Началник-отдел "Комуникация, дигитализация, програми и проекти"

район "Надежда"

До 10 май 2023 г. се приемат документи за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“

Информационна среща  на тема  въвеждане на мерки за енергийна ефективост на многофамилни жилищни сгради беше проведена на 8 февруари в район “Надежда“.

Срещата протече при засилен интерес от представителите на различни етажни собствености   и беше открита от кмета на район “Надежда“  инж. Димитър Димов.

Процедурата по  саниране е част от  Националния план за възстановяване и устойчивост, а  гражданите на район „Надежда“  могат да кандидатстват най-късно до 10 май 2023 г. Районните администрации са водещ партньор и всяка етажна собственост трябва да подаде определения от управляващия орган пакет документи, в Деловодство на район „Надежда“.(ул. „Кирил Дрангов“ 55, с работно време: понеделник-петък, от 8.30 ч до 17.00 ч.). Впоследствие, районът подготвя и подава проектно предложение до Управляващия орган, в срок до 31 май 2023 г.

„В първия етап на Програмата безвъзмездното финансиране е в размер на 100 %, затова целта е да подготвим максимален брой проектни предложения, за да се възползваме от тази  възможност“, каза инж. Димитър Димов на присъстващите.

За кандидатстващите след крайния срок (10 май 2023 г.)  размерът на безвъзмездната финансова помощ се намалява до 80%. Това на практика означава, че собствениците ще трябва да платят 20% от разходите за санирането.

Сред основните стъпки за участие в Процедурата са:  собствениците на имоти да създадат Сдружение на собствениците, да се изготви технически паспорт, да се направят техническо обследване и обследване за енергийна ефективност. Изготвянето на тези документи първоначално е за сметка на етажната собственост. Средствата за тази цел ще бъдат възстановени при одобрение на предложението и сключване на договор за финансиране. 

 Всички подадени предложения за саниране ще бъдат оценени с точки според различни критерии, като например колко енергия се предвижда да бъде спестена; очакваното намаление на въглероден двуокис в резултат на санирането; брой на отделните жилища в блока; какъв е делът на съседите, които са подкрепили санирането и др. Средства за саниране ще бъдат отпуснати за проектите, събрали най-голям брой точки. Най-много точки се получават за процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична енергия в резултат на енергоспестяващите мерки. Максималният брой точки е 140, а минималният – 75. Колкото по-голям е блокът и колкото повече собственици участват в сдружението, толкова е по-голям шансът да се спечели.

Всяко Сдружение  само ще избира фирмите, които ще изготвят техническия паспорт и направят техническото и енергийното обследване.

Отговорни лица, към които гражданите могат да се обръщат за информация в район „Надежда“ са:

инж. Георги Александров - 0889 522 408 - iib_nadejda@mail.bg

инж. Бойко Дръндарски - 02 495 11 42 - iib_nadejda@abv.bg

Симона Терзиева, юрисконсулт - 02 495 11 49 - s.terzieva@so-nadejda.com

Йорданка Панова, отговаря за регистрация на Сдружения на собствениците: етаж 1, стая 117, тел. 02/495-11-37.

Допълнителна информация и необходимите документи за кандидатстване, вижте в Насоките на Процедурата:

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/dbc86350-cccd-414a-a175-a1d440952525