<< Към всички новини

Продължават компенсациите за неприети деца в яслени групи

28/01/2023

Продължават компенсациите за неприети  деца  в  яслени групи

 

Съгласно    прието и обнародвано  Постановление №7/19.01.2023 г.  на Министерски съвет  за уреждане на бюджетни отношения през 2023 г., същите продължават да се прилагат до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

В чл. 5  на същото Постановление се регламентира, че  при прилагане на политиката по чл. 1, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., в област „Здравеопазване“ за компенсиране на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи, продължават да се прилагат условията и редът, определени с  Постановление № 231 от 1 август 2022 г. за определяне  реда и условията за предоставяне на средствата от държавния бюджет за компенсиране през 2022 г.

Удължаването на срока на действие на ПМС №231/2022 г. е до приемане на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Припомняме как може да подадете заявление  за компенсиране на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи:

1.   Заявление по образец съгласно приложение № 1 в общината по настоящия адрес на детето – Образец

2.   Искането, с което родителите декларират, че са изпълнени изискванията и посочват предпочитания начин за изплащане на компенсациите – по касов или безкасов път, със съответната информация за банкова сметка

 3. Декларация за родителско съгласие за дете във връзка с Приложение №1, към чл.8, ал.1 от Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет- Образец

Необходимите документи се подават в район „Надежда“, ул. „Кирил Дрангов“№55 , първи етаж - деловодство от 8.30 ч. до 17.00 ч .