Новини

<< Към всички новини

Продължава поетапното премахване на незаконни гаражни клетки върху общински терени в район „Надежда“

14/11/2022
Card image cap

Днес, премахнахме още 5 от общо 18 незаконни гаражни клетки в ж.к. Надежда 1, намиращи се пред бл. 144.

Към днешна дата са премахнати над 250 незаконни гаражни клетки, след влезли в сила Заповеди, издадени от главния архитект на София. Дейностите стартираха в края на 2021 г, когато бяха премахнати първите незаконни клетки в жк „Свобода“.

Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията , издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи.

Първата стъпка е съставянето на Констативни актове, въз основа на които се издава Заповед за доброволно премахване на гаражите.

В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията от Столична община.

След премахването на незаконните обекти, територията се почиства от изпълнителя.

Премахването на незаконните гаражни клетки се осъществява със съвместните действия на район „Надежда”, Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и „Център за градска мобилност“ ЕАД, дирекция „Паркиране и мобилност”.