Новини

<< Към всички новини

Станаха ясни победителите в ЖИВА ВОДА - архитектурно-градоустройствен студентски идеен конкурс за минерален басейн в столичния район Надежда

16/09/2022
Card image cap

Станаха ясни победителите в ЖИВА ВОДА - архитектурно-градоустройствен студентски идеен конкурс за минерален басейн в столичния район Надежда

Конкурсът се провежда в рамките на международния научно-изследователски проект УРБиНАТ и предвижда използването на минерален извор, разположен в двора на 15. СУ Адам Мицкевич. Предметът на конкурса е разработване на идеи за учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн в открито публично пространство. В непосредствена близост до терена за бъдещия басейн преминава пешеходното трасе на Зеления Коридор на Здравето, който ще свърже Северен парк и парк Надежда чрез поредица от природосъобразни намеси, разработени съвместно с гражданите на района.

Журирането се състоя на 01. и 02. септември 2022 г. в сградата на Направление Архитектура и градоустройство на Столична община. Председател на журито беше арх. Гонсало Канто Мониз, професор от Университета в Коимбра и ръководител на проектния консорциум на УРБиНАТ. В журито взеха участие представители на проект УРБиНАТ, администрацията на Столична община, представител на район Надежда, архитекти, ландшафтен архитект, експерт по минерална вода, както и граждански представител на Консултативния Съвет към проекта. Арх. Канто Мониз изрази радостта си от разнообразието в конкурсните разработки и амбициозната дългосрочна визия за Зелен Коридор на Здравето в района. Според арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, конкурсът е важна първа стъпка към изграждането на басейна, което ще отключи потенциала на местния минерален извор като катализатор за устойчивото развитие на района в услуга на гражданите. 

Общо шест разработки бяха анализирани и оценени от международното жури. Обект на конкурсните предложения е комплексът от сградата на басейна и прилежащото й обществено пространство. Конкурсната територия с обща площ 6,3 дка е разположена между 15. СУ Адам Мицкевич и 115. ДГ Осми март в ж.к. Надежда в София. Разработките са дело на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Висшето строително училище (ВСУ) Л. Каравелов.

Журито класира участниците в ЖИВА ВОДА по следния начин: 

I място се заема от участник №5 - Магдалена Терзийска и Валентин Филипов; студенти в специалност Архитектура в УАСГ. Те ще получат парична награда в размер на 3000 лв., както и възможност да представят своя проект на срещата на международните партньори в консорциума по проект УРБиНАТ в Брюксел (26.-28.09.2022). 

II място се заема от участник №2 - Ралица Иванова; студент в специалност Архитектура във ВСУ Л. Каравелов, която ще получи парична награда на стойност 2000 лв.

III място се заема от участник №4 - Станислав Устуянов; студент в специалност Архитектура в УАСГ, който ще получи парична награда на стойност 1000 лв. 

Предвидена е и специална награда от името на жителите на район Надежда, която е на стойност 2000 лв. Всички шест разработки ще бъдат представени публично в предстояща изложба, която ще се състои през м. октомври т.г. в района. По време на изложбата, гражданите ще имат възможността да дадат своя глас и да изберат любимото си конкурсно предложение. Скоро ще бъдат обявени и допълнителни детайли около провеждането на изложбата и начина на гласуване.

Можете да се запознаете с всички разработки на следния адрес:

Галерия ЖИВА ВОДА: https://konkurs-baseyn-nadezhda.eu/

Повече информация за проект УРБиНАТ можете да откриете на официалната му страница:

https://urbinat.eu/

Както и във Фейсбук:

https://www.facebook.com/URBiNAT