Новини

<< Към всички новини

Деца засадиха 114 нови дървета в проект "Зеленото сърце на Надежда"

22/10/2022
Card image cap

Деца засадиха 114 нови дървета в проект "Зеленото сърце на Надежда"  

 

Най-мащабната местна доброволческа кампания за засаждане на дървета "Зеленото сърце на Надежда" срещна 114 деца от 6 Детска градина "Вълшебен свят", 15 СУ "Адам Мицкевич" и 54 СУ "Св. Иван Рилски" с новите им "зелени" приятели - 114 новозасадени дървета в парк "Надежда".

По време на откриващото събитие,  всяко дете "осинови" дърво и обеща да се грижи за него, за да расте зелената система на града ни.

Образователният проект, който се финансира от Ротари общността, включва още засаждане на 200 броя храстова растителност и изграждане на нова класна стая на открито в парк "Надежда".   В   нея децата от близките учебни заведения  ще имат възможност  да провеждат открити уроци.

"Благодаря на всички партньори, които подкрепиха проект "Зеленото сърце на Надежда". Приехме и изпълняваме обща "зелена" мисия - да вдъхновим себе си и местната общност да бъдем по-отговорни към околната среда! Заедно даваме личен пример на стотиците деца, които днес са с нас в парк "Надежда"!", каза Венета Платиканова, президент на Ротари Клуб София - Витоша и член на Ротари общността, основен дарител на проекта.

„Искрени благодарности към Ротари общността от България, САЩ, Сърбия, Черна гора и Турция, които допринесоха с лични средства за реализацията на проект"Зеленото сърце на Надежда". Ще се виждаме често занапред, защото децата на район "Надежда" очакват да изпълним еко обещанията си!“, каза Георги Стефанов, представител на Ротари клуб София -Витоша и член на екипа по проекта.

"Емоцията от засаждане и осиновяване на дърво, което имаха стотиците деца в парк "Надежда" днес е най-голямата награда за нас - партньорите по проект "Зеленото сърце на Надежда". Вярвам, че заедно ще бъдем добрият пример в обществото, ще мислим по-зелено и ще пазим зелената система в нашия град. Пожелавам много и интересни уроци в новата зелена класна стая, изградена с финансовата помощ на Ротари общността.", каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

Първият открит урок в новата класна стая в парк "Надежда" беше на тема разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки , воден от Петя Радева, представител на "Екобулпак" България АД. "Чрез интерактивни уроци учим децата за ползите от рециклирането и отговорното поведение към околната среда. Проекти като "Зеленото сърце на Надежда" се превръщат в ефективен образователен инструмент.", каза Радева на гостите.

Соня Василева, директор на 54 СУ "Св. Иван Рилски" каза към гостите: "Всеки от нас трябва да посади поне едно дърво в живота си , затова учим нашите деца, че заедно можем да обогатяваме зелената система, като полагаме дългосрочни грижи за нея!"

В поздравителен адрес от името на д-р Ваня Минева, директор на 15 СУ "Адам Мицкевич", беше изразена благодарност, че проектът дава възможност за поставяне основите на екологично образование на стотици деца от трите образователни институции. Любовта и уважението към природата идват с личния пример на всеки от нас, а "Зеленото сърце на Надежда" е именно подобно послание към подрастващите!, допълни тя.

Гергана Василева , бивш директор на 6 ДГ "Вълшебен свят" и активен член на екипа на проекта сподели "Наша грижа е да дадем на децата основни знания за околната среда, защото природата - това сме ние!Надявам се, че цялата местна общност ще вложи усилия в опазване и развитие на проект "Зеленото сърце на Надежда".

Проект "Зеленото сърце на Надежда" е организиран от 13 партньора от 6 страни: Ротари клуб София Витоша, България; Ротари клуб Карлсбад, САЩ; Ротари Дистрикти: 2482 – България; 2483 – Сърбия и Черна гора; 2420 – Турция; 5340 – САЩ; Партньори: Столична община - район „Надежда”; 54 СУ „Св. Иван Рилски“; 15 СУ „Адам Мицкевич”; 6 ДГ „Вълшебен свят”; Екобулпак България АД; Ротари Общностен Корпус „Надежда”; Ротаракт клуб София Витоша – Изгрев.