Идеен проект за ландшафтно оформление на част от Северен парк

Разходките сред природата доказано лекуват стресът и напрежението от оживения град. Прекрасна алтератива са градските паркове. Столична община реновира централните паркови площи, сред които Южен парк и парк „Заимов“, след което логично насочи вниманието си към останалите.

През м. юли беше представен ландшафтен проект за „Ремонт и възстановяване на главен вход на Северен парк от ул. ген. Никола Жеков” от доц. д-р ландшафтен арх. Е. Галев в присъствието на представители на районна администрация „Надежда”, районна администрация „Връбница и Дирекция „Зелена система”, Столична община.

Основа на разработката е геодезическа снимка на терена, с изградените на място алейна мрежа и съоръжения, както и дървесна растителост. В проекта са предвидени корекция на входовете към парка, главния подход, разработен с цветен партер от листнодекоративни цветя и декоративна настилка от плочи – жълт пясъчник и сиенитен среден паваж и алеята обикаляща голямата водна площ.

Най-голямата част от езерото е предвидена за атракация на вода, лодки, водни колела и др. Следващата по големина изградена част представлява детска площадка за игра на деца до 3 годишна възраст, в съответствие с изискванията за безопасност на Столична община. Разработката включва още обособени площи за игра на деца от 7 до 12 години, както специално място за отдих и забавление за подрастващите на възраст от 12 г. до 18 г.

Цветното оформление предвижда два варианта – пролетно –летни цветя или целогодишни цветя, както и затревяване на целия обект.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Откриваме спортно училище в район „Надежда“

Всички знаем, че движението и спорта са еквивалентни на бодрият дух и здравото тяло. Проучванията за физическото състояние на български ученици, обаче, сочат тревожна тенденция – обездвиженост, преобладаваща консумация на вредни храни, липса на интерес към спорта за сметка на компютърни игри.
В подобна ситуация, за мен е лично и професионално предизвикателство преобразуването на 153 ПГ „Неофит Рилски“ в спротно училище. Децата на район „Надежда“ ще имат възможност да спортуват професионално в следните дисциплини спорт – баскетбол, волейбол, футбол, бокс, джудо, тенис на маса.
Надявам се, че тази инициатива ще бъде приета положително от учениците и родителите и ще доведе до трайна промяна в нагласата на подрастващите към спортните занимания.

Подробна информация за приема тук:

ІІ тур за свободните места по видове спорт

5 клас – баскетбол, футбол, джудо, тенис на маса;

6 клас – баскетбол, волейбол; футбол, бокс; джудо, тенис на маса;

7 клас – баскетбол, волейбол; футбол, бокс; джудо, тенис на маса;

8 клас – баскетбол, волейбол; футбол, бокс; джудо, тенис на маса;

Прием на документи от 22.07.2013 г. до 16.08.2013 г.

Изпити: 20 и 21.08.2013 г.

Класиране: 22.08.2013 г.

Записване: от 26.08 до 27.08.2013 г. /от 8.00 до 16.00 часа/

Документи при записване: оригинал на Удостоверение за завършен клас – V, VІ, VІІ клас, за кандидатите за 5 клас – оригинал на Удостоверение за завършен начален етап.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

25 години район „Надежда“

Скъпи граждани на район “Надежда”,
този пост е за да отбележим, че на 24 юни 2013 г. районът отпразнува два празника – 25 години от създаването му в сегашните граници и православният празник Св. Дух.
Празниците бяха чествани със спортно събитие и концерт на открита сцена в Севереният парк, които обединиха празничните емоции на малки и големи в район „Надежда”.
Празникът започна с пет щафетни игри за най-малките присъсващи, а именно представители на десет детски градини от район Надежда. Те преминаха с много забавления, смях и бурни овации от страна на многобройната публика, а на челно място се класираха децата от 38 ОДЗ „Дора Габе”, които получиха ценната награда от Анна Александрова, заместник-кмет на район „Надежда”, но, въпреки това, в края на спортния празник всеки участник получи медал, защото в старание и веселби, всеки е победител.
Освен игрите, за доброто настроение на присъстващите се погрижиха групи прекрасни мажоретки от детските градини, които спечелиха сърцата на всички.
Концертът стартира с поздравително слово на Анна Александрова, заместник кмет на район „Надежда”, която увери гражданите, че те са мотивирали общинското ръководство да превърне район „Надежда” в „образователно и културно средище, истински стожер на общинската идентичност”.
Програмата продължи с песни, танци и много забавления. В нея взеха участие талантливият Ники, танцова формация “Софистик”, вокална група “Синигери” при културен център “Люлин” и гост-звездата Дичо.
По време на празника бяха наградени първенците от ученическите игри през последната година. Изявени спортисти от Локомотив „София” наградиха ученици от 54 СОУ „Св. Иван Рилски”, 15 СОУ „Адам Мицкевич”, 153 спортно училище и 101 СОУ „Бачо Киро”.
Събитието беше финансирано от Столична община, дирекция “Култура” и проведено в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със специалното съдействие на DiVes Estate.
Снимки от събитието може да видите на нашия сайт.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Децата на район „Надежда“ спортуват активно

На 28, 29 и 30 май 2013 г. се проведоха срещи от футболния празник, част от проекта „Децата на Надежда спортуват”. В тях взеха участие деца от ОДЗ 90 , ОДЗ 38 , ОДЗ 171, ОДЗ 15 , ОДЗ 83 , ОДЗ 115.

Децата показаха овладени футболни умения и спортсменски отношения на зеления терен. С много музика, танци и настроение се изпълниха дните на малките спортисти и аплодиращите гости.
Най-голямото постижение за децата не бяха медалите, купите, грамотите… Всички станаха победители, защото разбраха, че движението е изключително важна част от живота им. Когато спортът вземе превес над телевизията и компютърните игри, учители и деца са истинските „звезди“.
Футболните таланти се разделиха с пожелания за нови спортни срещи и удовлетворение от преживените емоции.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Започна изграждане на нова детска градина в Надежда 1

Недостигът на места в детски градини на територията на гр. София е известен и наболял проблем. Ръководството на Столична община реагира чрез стратегически и целенасочени действия – само през 2013 г. в гр. София ще стартира изграждане на 17 детски градини.

Мащабен проект за нова дегска градина започна на 11 юни 2013 г., който включва изграждането на нова детска градина за 8 групи в „Надежда” 1.

Най-късно през месец февруари 2015 г децата ще огласят двора на детската градина. С реализацията на обекта ще бъдат разкрити 230 нови места за прием на деца в 6 градински и 2 яслени групи.
Новоизградената детска градина ще разполага с два етажа, на които ще се помещават спални помещения, занимални и санитарни възли, плувен басейн, физкултурно-музикален салон и административни кабинети. В сутерена на сградата ще бъдат разположени кухненския блок, пералното и складовите помещения.
Всяко от групите ще разполага с детска площадка, на която децата ще се забавляват с връстниците си.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

За една по-зелена София

За трета поредна година Столична община предоставя възможност на гражданите да преобразят прилежащото околоблоково пространство. Формулата е – инициативност, информираност, желание за промяна. Следвайки я, всеки вход или блок би могъл да привлече погледите на съседите, като превърне своя кът в „зелен оазис“. А вие кандидаствахте ли по програма „Зелена София“ 2013? Срокът е до 17.00 ч. на 1 юли 2013 г, в деловодството на район „Ндаежда“, побързайте!

Ако вече си представяте своя блок, ограден от цветни лехи и свежи туи, изтеглете насоките за участие в програмата и пълния пакет с документи за кандидатстване от електронния адрес на Столична община: www.sofia.bg в рубриката „Зелена система” – Новини”, както и от меню „Зелена София” 2013 на www.so-nadejda.com

Допълнителна информация за процедурата може получите в дирекция „Зелена система” на СО, на ул.”Петко Каравелов” No 5, ет.3, ст.5 и 6, тел.: 952 28 32; 952 24 96 и 952 23 21, всеки петък от 10,00 ч. до 12,00 ч. и на e-mail: so_green@abv.

Нека превърнем нашата София в по-зелено, освежаващо и привлекателно място за живеене!

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Кампания за безплатна обработка на дворни кучета

От 1 април 2013 г. започва кампанията по безплатна обработка на собствени домашни и дворни кучета, инициирана от Столична община. В рамките на инициативата се предоставя възможност за безплатна кастрация, чипиране, ваксиниране, обработка и освобождаване от такса на кучетата.

Графикът включва покритие на кв. Илиянци и кв. Требич в периода от 27 до 31 май 2013 г.

Кампанията ще протече при ясен график за кастрация на дворни кучета във всички райони около София. През м. април – район Нови искър, през месец май – „Връбница“ и „Надежда“, през юни „Кремиковци“, юли месец в „Искър“ и през август – „Витоша“.

Имаме нужда от подобна кампания, защото именно дворните кучета, които не са кастрирани, създават поколение, което после бива изхвърлено на улицата от собствениците на майката.

Статистиката сочи, че от началото на годината до сега са кастрирани повече от 1000 кучета. Това, сравнено със същия период за миналата година, е с 350 кучета повече.

В приюта в Богров има 640 кучета, а в Сеславци – 150. От началото на годината са осиновени 152 кучета.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Спортът – безспорен победител в училищния живот

България е традиционно силна държава в спорта. Нееднократно сме преодолявали гиганти като САЩ, Русия, Китай на спортния терен.
За да стигнат децата ни до почетната стълбица, обаче, трябва да помислим за развитието им от най-ранна детска възраст. Сред основните цели на Столична община е осигуряването на възможност на децата и юношите да спортуват.
С удоволствие, Ви представям новината, че проектът на 101 СОУ „Бачо Киро” – „Месец на спорта в чест на 75 г. на 101 СОУ” е класиран на първо място, с резултат 84 точки, в рамките на програма за изпълнение на Общинската Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община 2012-2015 г. В Приоритетна област 1 ще бъдат финансирани 36 проекта с общ бюджет в размер на 105 296 лв.

Основна цел на Стратегията на СО е създаване на условия за развитие на система от извънкласни и извънучилищни дейности в областта на физическото възпитание и спорта, здравно и гражданско образование, празници и кампании в образователните институции – училище и детска градина
Основните планирани дейности на проекта на 101 СОУ „Бачо Киро” – „Месец на спорта в чест на 75 г. на 101 СОУ” са: провеждане на спортни турнири в чест на 75 годишния юбилей на училището във видовете спорт – волейбол, хандбал, футбол, бадминтон, тенис на маса, шахмат.
Проектът обхваща около 700 ученици от 101 СОУ „Бачо Киро”, дава възможност за по-добра подготовка на учениците чрез извънкласни мероприятия; по-добра подготовка на учениците в извънкласни мероприятия.
Проектното предложение на 15 ОДЗ „Чучулига” – „Децата на Надежда спортуват” също ще бъде финансиран от Столична община. Организаторите ще проведат два спортни празника, в които ще вземат участие над 100 деца:

- плуване – умения по плуване – крака кроу, крака гръб, координация кроул и гръб

- футбол – провеждане на футболно игрище в двора на 170 ОДЗ
Основните цели са развиване на двигателната способност на децата и формиране на положително отношение и интерес към заниманията със спорт
Районна администрация „Надежда” ще проведе 4 спортни прояви, финансирани от Столична община, под надслов „Децата и спорта в район Надежда”
В тях ще се включат детски градини и ученици от начален курс на обучение от осем училища на територията на района. Една от спортните прояви е по повод празника на РА „Надежда” в Северен парк – през м. юни 2013 г. .

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Март – празници и чествания в район Надежда

Стартирахме женския месец с приятни емоции – На 1 март 2013 г. всеки посетител на район „Надежда” получи специален подарък – мартеница или картичка по повод празника на Баба Марта.
Над 250 бр. ръчно изработени червено-бели символи, дело на децата от 15 СОУ „Адам Мицкевич”, 16 ОУ ”Райко Жинзифов”, 101 СОУ „Бачо Киро” и НЧ „Съзнание”, усмихнаха нашите клиенти в забързаното им ежедневие.
Благодаря на чаровните първокласници Стефан и Михаела от 16 ОУ „Райко Жинзифов”, които зарадваха посетителите и служителите на район „Надежда” с уникални творения и слънчево мартенско настроение.
Баба Марта не спря да ни вдъхновява. Учениците от 54 СОУ „Св.Иван Рилски” и 16 ОУ „Райко Жинзифов” се включиха в кампанията на Асоциация за развитие на София в подкрепа на кандидатурата на гр. София за Европейска столица на културата през 2019 г.
В първия мартениски ден, в кв. Требич, беше открит паметник на първоосвободителите на гр. София – генерал Черевин и есаул Борис Тищенко, заедно с Казашка Кавалерийска бригада и 8-ма Донска батарея. Проектът се реализира по инициатива на национално движение „Русофили”, „Перун” – Международна славянска община България и с активното съдействие на район „Надежда”.
Неусетно дойде и 8 март – Ден, в който вниманието ни е насочено към женската половина на обществото. Празникът беше отбелязан с различни инициативи в района – международният ден на жените – 8 март беше отпразнуван с богата празнична програма в кв. Илиянци, с подкрепата на НЧ ”Отец Паисий-1930” и клуб на пенсионера „Илиянци”. Дамите от Сдружение на инвалидите – Надежда също се забавляваха в приятна компания.
В този месец с променливо време и настроение, пожелавам повече усмивки с покана за културните събития на район Надежда – http://so-nadejda.com/uploads/2013/03/05/01/01.pdf

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени

Столична община обновява една трета от автобусния си парк

Градският транспорт е сред приоритетите в политиката на ръководството на Столична община.
Столична община продължава Програмата си за подмяна на превозните средства в градския транспорт и през 2013 г.
Обявена е Обществена поръчка за доставка на 158 нови автобуса. В допълнение ще бъдат закупени 20 трамвая и 10 мотриси за метрото. За целта ще бъдат отпуснати 140 млн. евро от програма „Околна среда“ на ЕС.
Автобусният парк на Столичната община се състои от 450 автобуса. В момента част от автобусите са в тежко експлоатационно състояние, тъй като са на над 30 години. Техническата им поддръжка е скъпа, ремонтните дейности, не водят до очаквания от гражданите комфорт на пътуване.
Продължава и изпълнението на Проекта за интегриран столичен градски транспорт, по който ще бъдат доставени нови тролеи за електротранспорта на столицата, ще бъде извършена рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „България“, ще се въведе интелигентна система за управление на трафика.

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени